Cât costă deszăpezirea Capitalei

Primăria Capitalei a amendat ieri, cu câte 50.000 de lei, trei firme de deszăpezire şi pe cetăţenii din sectorul 5. Cele trei firme sunt Romprest – care acţionează în sectorul 1, Supercom – din sectorul 2 şi Rosal – din sectorul 3.

Pentru că în sectorul 5 primăria nu a încheiat contract cu nicio firmă care să dea zăpada, amenda a fost dată Administraţiei Domeniului Public (ADP), adică cetăţenilor. Inspectorii lui Oprescu au constatat că, pe principalele bulevarde din cele patru sectoare ale Capitalei, firmele de deszăpezire ori trecuseră şi lăsaseră zăpadă de doi centimetri pe carosabil, ori nu au intervenit deloc.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie, a declarat că este „mai mult decât bucuros de sancţiunile primite de firmele de deszăpezire, deşi amenzile sunt foarte mici”. El a atras atenţia că există străzi pe care ambulanţele nu pot să ajungă la bolnavi şi a avansat ca posibilă soluţie pentru deszăpezirea sectorului 5 intervenţia jandarmilor sau a pompierilor de la ISU.

Primarii sectoarelor în care s-au dat amenzi au însă opinii diferite. Purtătorul de cuvânt al Primăriei sectorului 1, Alex Ichim, susţine că „până acum nu am primit nicio înştiinţare oficială. Domnii inspectori ai lui Oprescu să iasă pe teren. Declaraţiile n-au nicio legătură cu realitatea. Anunţând amenzi, nu rezolvi problema deszăpezirii. În sectorul 1 nu au existat blocaje, s-a circulat normal în condiţii de iarnă”.

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, s-a declarat de acord cu decizia luată de inspectorii Primăriei Capitalei. „Dacă primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a constatat deficienţe, foarte bine a făcut. Trebuie să ţinem în priză firma de deszăpezire. Acestea sunt sub contract cu primăriile şi sunt obligate să-şi facă datoria. Avem câteva zile cu ninsoare şi atunci trebuie să intervină cu promptitudine ca să se poată circula atât pe carosabil, cât şi pe trotuare”.

În schimb, primarul sectorului 5, Daniel Marian Vanghelie, ne-a declarat că va contesta în instanţă amenda dată de inspectorii lui Sorin Oprescu. „Cetăţenii sectorului 5 nu vor fi obligaţi să suporte amenda dată de Primăria Capitalei. O contest în instanţă. Nu am contract cu nicio firmă de deszăpezire pentru că acum opt luni am organizat licitaţie şi mi-a fost blocată de băieţii din salubrizare ai lui Prigoană. După ce se votează bugetul, am să organizez o altă licitaţie. Nu pot să dau deszăpezirea pe un contract de încredinţare directă fiindcă îmi fac dosar penal. Au găsit nereguli pe bulevarde foarte mici, cu două benzi, unde nu poţi da zăpada din cauza maşinilor”, ne-a declarat primarul sectorului 5, Marian Vanghelie.

Nu vor să spună nici măcar preţul soluţiei antipolei

Costul deszăpezirii este ţinut la secret atât de primari, cât şi de firmele cu care aceştia au încheiat contracte. Reprezentantul firmei Supercom, Toader Conţeanu, susţine că preţul deszăpezirii diferă. „Un preţ este numai dacă strângi zăpada şi altul este dacă o şi transporţi. Depinde de suprafaţă şi de numărul de ore în care se acţionează. Nu ştiu să vă spun nici care este cel mai mic preţ al deszăpezirii şi nici cel mai mare. Calculele se fac în contabilitate”.

Chiar şi preţul clorurii de calciu sau al substanţelor care se împrăştie împotriva poleiului este ţinut la secret. „Cea mai scumpă este soluţia Ecotau care se împrăştie în sectorul 6. Nu ştiu cât costă. Noi o avem pe stoc de anul trecut. Nu se poate calcula un preţ pentru că unele firme cumpără fulgii şi îi transformă în substanţă lichidă iar alte firme cumpără direct substanţa”, ne-a spus reprezentantul ADP din sectorul 6, Marius Ambrozie.

Nici măcar primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, pare să nu ştie cât îi costă pe bucureşteni deszăpezirea oraşului. „Nu ştiu cât costă, dar nu e o sumă foarte mare. Am dat dispoziţie să fie plătite facturile de la deszăpezirea din decembrie”, ne-a declarat Sorin Oprescu. În cadrul unei emisiuni televizate, reprezentantul firmei care dă zăpada în sectorul 6 al Capitalei a spus că o lună de deszăpezire costă un milion de euro.

Bulevardele pentru care firmele au fost amendate

În sectorul 1, arterele cu deficienţe în ochii inspectorilor au fost Calea Griviţei, Calea Victoriei,Magheru, Nicolae Bălcescu sau Ion Mihalache. În sectorul 2, ieri dimineaţă zăpada nu fusese strânsă de pe Calea Moşilor,Mihai Bravu, Ştefan cel Mare, Ferdinand, Colentina, Pantelimon, Bulevardul Carol sau Piaţa Pache Protopopescu. În sectorul 3, utilajele de deszăpezire au ocolit bulevardele I.C.Brătianu, Unirii, Decebal, Piaţa Alba Iulia, strazile Baba Novac, Brâncuşi, Nicolae Grigorescu, Câmpia Libertăţii,Liviu Rebreanu, Lucreţiu Pătrăşcanu.

În sectorul 5 au rămas sub zăpadă Calea 13 Septembrie, Şoseaua Panduri, B-dul Libertăţii, Sebastian, Mărgeanului, Calea Rahovei, Şoseaua Alexandriei, strada Progresului dar şi B-dul Regina Elisabeta.

gandul

Lasă un comentariu