Romanii bogati isi muta banii la bancile elvetiene. Cum comentati?

Romanii cu lichiditati de milioane de euro la bancile locale se uita spre marile banci elvetiene, unde doresc sa isi mute banii pentru a se pune la adapost in perspectiva discutiilor privind introducerea pe plan local a unei taxe pe

averile mai mari de 500.000 de euro.

„Un prim val de mutare a averilor in strainatate a fost pe fondul panicii de la sfarsitul lui 2008. Acum lumea se uita din nou, intreaba, asteptand sa vada ce se va intampla cu impozitarea averilor. Cine merge cu banii afara urmareste siguranta, nu castigul”, spune seful diviziei de private banking a unei banci locale.

Conform unor date oficiale, doar 0,1% din numarul depunatorilor persoane fizice la banci, adica 17.000 de deponenti, detin 20% din volumul depozitelor bancare ale persoanelor fizice, adica 5 mld. euro. ”Probabil ca nu vor reusi sa ia mare lucru (prin impozitarea averilor – n.red.). Bineinteles ca oamenii de afaceri vor fi tentati sa-si mute conturile in afara. Probabil ca vor incepe sa-si schimbe si cetatenia”, a spus un antreprenor care a platit statului roman taxe de doua milioane de euro anul trecut. El spune ca in 2010 isi va derula operatiunile importante prin intermediul unor firme off – shore, astfel ca nu va mai plati impozite in Romania.

Fiscul a cerut deja sprijinul expertilor Fondului Monetar International pentru elaborarea unei legislatii care sa permita impozitarea persoanelor foarte bogate, care nu isi pot insa justifica veniturile, potrivit unor surse citate ieri de Mediafax.

Omul de afaceri Dinu Patriciu estima anul trecut ca romanii bogati au lichiditati in conturi la bancile elvetiene de 12 miliarde de euro, adica jumatate din economiile totale ale populatiei tinute la bancile locale. Date certe despre averile transferate de romani in afara nu sunt insa disponibile.

Marile banci elvetiene cu traditie in administrarea averilor sunt, la randul lor, tot mai interesate de potentialul pietei romanesti. Mari nume din industria administrarii private a averilor, cum sunt UBS, Credit Suisse, Julius Baer sau Coutts, au inceput chiar sa recruteze pe plan local consilieri de private banking, care sa mentina relatia cu clientii romani. In general, cei recrutati provin din echipele de private banking ale bancilor locale.

Elvetienii au inventat conceptul de „private banking”

Daca pe plan local nu se poate vorbi inca de private banking in adevaratul sens, elvetienii sunt cei care au inventat concepul si seteaza standardele in domeniu. Pe langa discretie maxima, bancherii elvetieni ofera clientilor produse complexe, dar si consiliere, inclusiv in domeniul optimizarii fiscale – adica acele metode prin care pot reduce la minimum taxele platite, fara totusi sa incalce legea.

ziarul financiar

Lasă un comentariu