Volksbank aduce o premiera în sistemul bancar românesc: riscul reputational. Când auzi prima oara acest termen, ridici din sprâncene fara sa banuiesti gravitatea unei clauze care modifica fundamental raportul de forte
dintre banci si clienti.
Prin riscul reputational, pe care l-a introdus de la 1 noiembrie, Volksbank are dreptul de a rezilia contractul de credit al unui client care se plânge public de conditiile impuse de banca. Bancherii pot recurge la aceasta clauza obligându-si clientii sa achite integral tot împrumutul.
E un calus în gura celor care au contractat credite ipotecare de zeci sau sute de mii de euro si care s-au trezit, dupa debutul crizei economice, cu dobânzile majorate.
Conflictul e în plina desfasurare si merita privit cu toata atentia pentru ca riscul reputational aduce atingere inclusiv Constitutiei.
Pentru un profit mare
Volksbank a explicat prima oara aceasta gaselnita în raportul de activitate pe 2007: „Riscul reputational este riscul înregistrarii de pierderi sau al nerealizarii profiturilor estimate, ca urmare a lipsei de încredere a publicului în integritatea Bancii. Gestiunea riscului reputational are în vedere asigurarea permanenta a unei imagini pozitive, conforme cu realitatea, în piata, în fata clientilor (…)”.
La 1 noiembrie 2009, banca a introdus clauza în contractele cu clientii, inclusiv în cele aflate în derulare. Toti au fost pusi în fata faptului împlinit, miscarea operata de Volksbank fiind motivata astfel: institutia bancara îsi rezerva dreptul de a face modificari în clauzele initiale daca au loc schimbari ale asa-zisului „CGA” (Conditii Generale de Afaceri), un fel de statut al bancii caruia i se supun toate actele emise de banca. Mai simplu, daca Volksbank schimba Conditiile Generale, se schimba automat si clauzele fiecarui contract de credit în parte.
Ca la Radio Erevan
Clauza reputationala a fost introdusa de banca pe fondul unei atmosfere foarte tensionate create în principal de clientii de credite ipotecare.
Înaintea crizei, în 2007, Volksbank avea una dintre putinele oferte din piata cu dobânda fixa, extrem de atractiva pentru împrumuturile pe termen lung. Dar, ca la Radio Erevan, „dobânda fixa” de 5,95% în euro a crescut în pragul crizei mondiale la 7,45%. Majorarea a fost pusa pe seama EURIBOR (pe scurt, media dobânzilor celor mai importante banci din zona euro).
O perioada, clientii au înghitit în sec si au platit rate mai mari. Însa, odata cu adâncirea crizei, EURIBOR a ajuns în toata Europa la minimul istoric. Iar Volksbank, printr-o scrisoare oficiala, promisese ca va reveni la „dobânda fixa” de 5,95% imediat ce EURIBOR va scadea. Dar nu s-a tinut de cuvânt.
Dupa un an 2009 foarte greu, în care euro a sarit de la 3,5 lei la aproape 4,3 lei, clientii cu credite ipotecare au început sa vocifereze tot mai vehement împotriva Volks bank, varsându-si ofurile pe forumurile on-line.
Juristii critica intentia Volksbank
Alina Ciocanea Hristescu, jurist în Drept comercial, spune ca prevederea Volksbank încala si Legea privind drepturile consumatorilor, prin care oricarui client îi este garantat dreptul de a se plânge de clauzele pe care le considera abuzive: „Orice plângere întemeiata trebuie luata în considerare într-un stat de drept. Principiul legal este: orice diferend se negociaza între parti”.
Punctul de vedere al bancii, exprimat de directorul de marketing Alin Merer, este diferit: „În mod categoric, aceasta prevedere nu încalca dreptul la libera exprimare. Acest drept trebuie exercitat cu buna credinta, încetând însa acolo unde sunt încalcate drepturile celorlalte persoane, producându-le acestora din urma prejudicii”.
Sursa: EvZ