Ce trebuie sa stii daca transporti un animal

Înainte sa-i faci bagajul animalului de companie, trebuie sa te interesezi la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSV) despre conditiile care se impun la vama tarii de destinatie. De asemenea, pe site-ul Ministerului

Afacerilor Externe (MAE) sunt disponibile conditiile de calatorile cu animale de companie pentru fiecare tara în parte.

„Pentru circulatia în tarile din Uniunea Europeana, stapânul nu are nevoie decât de un pasaport legalizat de ANSV, care sa certifice efectuarea vaccinului antirabic si existenta microcipului de identificare. Pasaportul european si microcipul se obtin de la cabinetul veterinar, iar vaccinul antirabic, daca nu este facut anual, trebuie facut cel putin cu 21 de zile înainte de plecarea din tara”, a explicat, pentru capital.ro, Otilia Sulea, medic veterinar la clinica Trivetorex.

?ari „neprietenoase” cu patrupedele

Cu toate acestea, în UE sunt câteva exceptii care pun mai multe conditii. Spre exemplu, vacanta în Marea Britanie cu petul este exclusa, pentru ca autoritatile impun o perioada obligatorie de carantina de 6 luni. Malta, Irlanda si Suedia sunt, de asemenea alte tari din spatiul UE care au conditii în plus.

Pentru tarile din afara blocului comunitar, animalutul trebuie sa prezinte la vama, pe lânga pasaport, si un certificat de transport international. Trebuie avut în vedere faptul ca sunt multe state din afara continentului care nu permit trecerea, înainte ca „însotitorul” sa nu fie tinut o perioada în carantina, între 1-6 luni, conditie care exclude vacanta cu animalul de companie, dar si altele care impun diferite tipuri de vaccinuri si tratamente.

Fie ca e vama din aeroport, feroviara sau rutiera aveti nevoie de aceleasi documente, însa trebuie tinut cont si de conditiile tarilor de tranzit. De îndata ce petul are toate actele în regula intervine problema transportului. Si la acest capitol, cercetarile se fac tot din timp.

Daca trebuie sa va deplasati cu avionul, înainte sa cumparati biletele trebuie sa anuntati compania aeriana ca aveti un animal de companie, pentru ca fiecare operator are un regim propriu.

În general, „pasagerii cu coada” nu pot calatori în cabina daca au greutatea mai mare de 7 kg, cu tot cu transportor, astfel ca mai mult pisicile si câinii de talie mica pot fi considerati bagaj de mîna. La Tarom greutatea maxima este de 5 kg, iar la Blue Air si Air France de 6 kg, la Lufthansa – 8 kg. Wizz Air, spre exemplu, nu accepta animalele, nici în cabina nici în cala, cu exceptia câinilor însotitori pentru persoanele cu dizabilitati.

Este foarte important sa mai întrebati operatorul aerian despre politica de transport al animalelor vii pe care o aplica, pentru ca si custile trebuie sa îndeplineasca anumite conditii. Informatii utile puteti gasi si pe site-ul fiecarei companii aeriene.

Reprezentantii Tarom au declarat, pentru capital.ro, ca aceleasi taxe se aplica si indiferent daca animalul merge la cala sau în cabina avionul, însa costul difera în functie de destinatie. Pentru calatoriile interne stapânul plateste 2 euro/kg, iar pe cele externe variaza între 3 si 16 euro/kg. La Blue Air, taxa este de 35 de euro pentru un animal transportat în cabina, iar la cala tariful este de 75 de euro.

Sursa: Capital

Lasă un comentariu