Pretul unui kilometru din autostrada Comarnic-Brasov va ajunge la 80 de milioane de euro

Chiar daca au trecut mai bine de opt luni de la anuntarea constructorului tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, Guvernul Boc a semnat abia ieri contractul de constructie a celor 58 km de autostrada cu asocierea de firme

Vinci-Aktor. Consortiul va construi tronsonul de autostrada din fonduri proprii, urmand ca statul sa achite ulterior, timp de 26 de ani, rate anuale cuprinse intre 180 si 300 milioane de euro de la buget. Statul va cheltui cel putin 4,68 miliarde de euro, adica peste 80 milioane de euro pe kilometru, pentru tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov.

Consortiul Vinci-Aktor va concesiona autostrada Comarnic-Brasov pentru 1,57 miliarde de euro, pret de constructie. Începând din al cincilea an al concesiunii, pe o perioada de 26 de ani, statul plateste disponibilitate catre concesionar.
Negocierile dintre oficialii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii(MTI) si constructori privind încheierea contractului au intrat în impas din cauza din cauza unor clauze contractuale. Lucrarile de constructie a celor 58 km de autostrada ar trebui sa înceapa în vara acestui an, intregul tronson urmând sa fie finalizat în 2014. „Nu se stie daca vor incepe lucrarile la sfarsitul acestui an la cei 58 kilometri de autostrada. Asteptam proiectul tehnic de la constructori. Aproape o treime din cei 58 km de autostrada vor fi prin tunele si viaducte. Consortiul Vinci – Aktor trebuie sa proiecteze, sa finanteze si sa construiasca autostrada Comarnic – Brasov.  Pe o perioada de 30 de ani, constructorul celor 58 km de autostrada ai tronsonului, în schimbul unei taxe pe care utilizatorii o vor plati începând din al cincilea an al concesiunii”, au declarat surse avizate.

gardianul

Lasă un comentariu