Dupa ce a tinut în ceata aproape 200.000 de firme înregistrate ca platitoare de impozit pe venit ministerul Finantelor transmite, printr-un comunicat de presa, ca acest impozit nu mai exista.

Asta dupa ce întreprinzatorii si-au facut sperante pâna în ultima clipa ca impozitul va fi pastrat, având la baza declaratiile secretarilor de stat din minister si prevederile din legea bugetului de stat, care include încasari de

444 milioane de lei în 2010, în crestere fata de 2009 din impozitul respectiv.

Pâna pe 31 ianuarie, firmele trebuie sa depuna la ANAF declaratia 010 privind schimbarea regimului de impozitare. Deci, cu doar patru zile înainte de expirarea termenului, ministerul Finantelor anunta ca „începând cu data de 1 ianuarie 2010, microîntreprinderile care pâna la data de 31 decembrie 2009 au aplicat (…) nr impozitul pe venit, vor intra în categoria contribuabililor platitori de impozit pe profit”.

Fara cota=fara impozit

Codul Fiscal trateaza impozitul pe venitul microîntreprinderilor ca un tip diferit de impozit, la egalitate cu TVA, accizele sau impozitul pe profit. Nicaieri în textul Codului Fiscal nu scrie ca regimul microîntreprinderilor îsi înceteaza existenta sau ca este o exceptie la impozitul pe profit, existenta pe termen limitat. Legea nu prevede însa cota de impozitare  pentru 2010, fapt care, din punct de vedere legal, s-ar putea dovedi insuficient pentru anularea unui întreg capitol din Codul Fiscal, daca microîntreprinderile vor da statul în judecata.

„În conformitate cu prevederile art. 107 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sistemul de impozitare pentru microîntreprinderi, a avut o aplicabilitate limitata în timp, respectiv pâna la data de 31 decembrie 2009, prin modul de reglementare a cotelor de impozitare numai pentru anii 2007-2009.

Astfel, pe cale de consecinta, începând cu 1 ianuarie 2010, prevederile Titlului IV ?Impozit pe veniturile microîntreprinderilor?, normele metodologice de aplicare corespunzatoare, precum si alte prevederi incidente acestui sistem, nu mai produc efecte juridice”, se arata în informarea transmisa de Ministerul de Finante.

Codul fiscal prevede ca microîntreprinderile pot opta pentru plata unui impozit de 3% aplicat veniturilor, în loc de profit. Conditiile pentru a se încadra în acest regim sunt sa aiba între 1 si 9 salariati, cifra de afaceri sub 100.000 de euro pe an si sa obtina mai mult de 50% din venituri din alte activitati decât cele de consultanta si management.

Sursa: Capital

Lasă un comentariu