Plata anticipata a impozitului pe profit a intrat în vigoare începând cu 2010 pentru toate firmele.

Si asta deoarece reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) înca nu au explicat ce impozit vor trebui sa achite companiile care au fost pe pierdere anul trecut, microîntreprinderile care au platit impozit de 3% pe

venit sau firmele care si-au suspendat activitatea, spune Luminita Hosu, director economic la Expert Star Consulting.

Pâna în 2009, acest sistem de taxare era aplicat doar bancilor. Din 2010, toate firmele, atât cele care plateau pâna la sfârsitul anului trecut cota unica pe profit, cât si cele care achitau impozitul de 3% pe veniturile microîntreprinderilor, sunt obligate sa declare si sa plateasca trimestrial impozitul pe profit. Acesta reprezinta o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie.

„Pentru anul fiscal 2010, indicele de inflatie utilizat pentru actualizarea platilor anticipate în contul impozitului pe profit anual este 3,5%”, potrivit Ordinului MFP nr. 200/2010.

* Impozitul trebuie declarat si platit pâna pe data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata. Astfel, termenele-limita pentru declararea si plata anticipata a taxei pe profit sunt 25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie si 25 ianuarie.

* Impozitul pe profit pentru anul anterior, pe baza caruia se determina platile anticipate, este cel datorat conform declaratiei 101 privind impozitul pe profit pentru anul precedent. Nu se iau în calcul platile anticipate efectuate în anul anterior.

Depuneti declaratia de impozit pe profit

* Organizatiile nonprofit si contribua bilii care obtin venituri din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura trebuie sa depuna, pâna la termenul- limita de joi, 25 februarie, Formularul 101 – declaratia anuala de impozit pe profit.

* Totodata, pot depune formularul si firmele care îsi definitiveaza, pâna la aceasta data, bilantul pe anul trecut.

„Pentru ceilalti contribuabili, termenul- limita de depunere a declaratiei 101 este 25 aprilie, cu exceptia persoanelor juridice care înceteaza sa existe în cursul anului fiscal si pentru care termenul de depunere a declaratiei pe profit este data depunerii situatiilor financiare la registrul comertului”, se arata într-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Sursa: EvZ

Lasă un comentariu