Legea nu mai permite finantarea caselor fara reabilitare termica

Potrivit noii legi, din momentul introducerii certificatului energetic, locuintele achizitionate prin program trebuie sa se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica. „Majoritatea blocurilor vechi din

România se clasifica în acest moment între C si D si sunt aduse prin reabilitare termica în zona B sau A” , a spus recent Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).

În plus fata de reglementarile initiale, creditul pentru cumpararea unei locuinte în programul Prima Casa 2 va fi garantat diferentiat în functie de vechimea imobilului achizitionat.

1. Garantia de 60.000 de euro se va mentine pentru imobilele vechi sau începute deja

2. Pentru locuintele ale caror lucrari de constructie nu au fost începute, statul va garanta 70.000 de euro

3. Cumparatorii organizati în asociatii de minimum sapte persoane vor avea o garantie de câte 75.000 de euro pentru constructia de locuinte.

Modificarile au fost decise saptamâna trecuta într-o sedinta a Guvernului si au fost publicate în Monitorul Oficial luni, 22 februarie. Plafonul de garantii a fost stabilit la 700 milioane de euro. FNGCIMM va putea analiza cel putin trimestrial modul de utilizare al plafonului de catre institutiile finantatoare, precum si operarea de relocari a plafoanelor.

Sursa: Money

Lasă un comentariu