Efectul Obama: Bursele europene pe rosu

Bursele europene afisau miercuri scaderi, dupa anuntul castigatorului cursei pentru Casa Alba, Barack Obama. Investitorii europeni se pare ca nu au incredere in viitoarea politica economica americana si aleg sa isi marcheze profiturile. Este totusi prea devreme sa se vorbeasca despre viitorul economiei americane, insa investitorii la bursa sunt primii care reactioneaza si trag semnale de alarma. Recesiunea economica de la nivel global nu se poate opri doar prin alegerea unui nou lider si de aceea investitorii asteapta si alte semnale.

Finalizarea alegerilor din Statele Unite a inlaturat o singura incertitudine, insa au ramas multe alte probleme in suspensie.

Indicele Footsie 100 al bursei londoneze a coborat cu 94 puncte, adica 2,02%, la 4545 puncte. In sectorul minier, actiunile Xstrata au pierdut 7,36%, in vreme ce titlurile Rio Tinto au scazut cu 4,82%
Actiunile Royal Bank of Scotland au crescut cu 3,53%, in vreme ce actiunile asiguratorului Aviva s-au depreciat cu 0,48%.

La Paris, indicele CAC 40 a scazut cu 2,29%, iar titlurile Alstom au pierdut 6,15%. Grupul metalurgic Arcelor- Mittal a anuntat ca va reduce productia cu 30% la nivel mondial, din cauza scaderii cererii. Investitorii au reactionat imediat si actiunle Arcelor- Mittal de pe bursa franceza au pierdut 17,16% din valoare.

La Frankfurt, indicele DAX a scazut cu 1,58%, iar liderul scaderilor a fost grupul siderurgic ThyssenKrupp ale carui actiuni s-au depreciat cu 9,64%.
Indicele Swiss Market al bursei de la Zurich a coborat cu 2,49% din valoare, iar indicele bursei nordice, OMX Stockholm 30 Index, s-a depreciat cu 1,86%. Indicele IBEX 35 al bursei de la Madrid a pierdut 0,18% din valoare, in vreme ce indicele ATX al bursei austriece a urcat cu 4,03%.

Principalul indice al Bursei de la Bruxelles, BEL 20, a coborat cu 1,36%, in vreme ce indicele olandez AEX a inregistrat o depreciere de 3,46%.
In Europa de Est, indicele polonez WIG 20 a coborat cu 2,22%, iar indicele SOFIX al Bursei din Bulgaria a urcat cu 1,64%. Indicele PX al bursei de la Praga s-a apreciat in aceasta sedinta de tranzactionare cu 2,85%, in timp ce indicele ungar BUX a scazut cu 4,32%.

Lasă un comentariu