Managerii sustin ca sunt nevoiti sa raporteze cât mai putine cazuri de infectare intraspitaliceasca pentru a nu-si pierde posturile.

Autoritatile sanitare din România nu îi încurajeaza pe directori sa declare cazurile de infectii intraspitalicesti, cunoscute si sub numele de nosocomiale. Dimpotriva. Geza Molnar, consilier al ministrului Sanatatii, Cseke Attila,

explica de ce statisticile arata „un trend net descendent” al îmbolnavirilor de acest gen.

Potrivit consilierului, procentul infectiilor spitalicesti este unul dintre indicatorii din contractul de management pe baza caruia sunt angajati sefii institutiilor sanitare. Fiind un indicator, el conteaza atunci când se evalueaza activitatea directorului si se decide pastrarea lui în functie, spune Molnar.

„Am semnat în orb”

Cu alte cuvinte, la semnarea contractului, fiecare manager de spital trebuie sa spuna cu aproximatie câte cazuri de astfel de infectii crede ca va avea, într-un an, în spitalul pe care îl conduce. Daca numarul respectiv nu este respectat, directorul îsi risca postul. „În cele mai multe contracte, managerii semneaza pentru un procent de 1% de infectii nosocomiale.

Daca acest procent este depasit, directorul este sanctionat sau chiar demis. În aceste conditii, managerii prefera, de cele mai multe ori, sa ascunda astfel de cazuri. Ceea ce nu se stie este faptul ca niciun spital din lumea asta nu poate sa nu aiba infectii intraspitalicesti. Ele sunt ceva normal, exista peste tot, însa la noi se ascund sub pres”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru, seful Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului de Urgente Iasi.

Fost director al Spitalului de arsi, dr. Sorin Stegarescu povesteste cum a semnat contractul de management în 2006, în asa-zisele „negocieri” cu DSP Bucuresti: „Mi l-au pus în fata si eu trebuia sa-l semnez. Nu cunosteam niciun istoric al spitalului pentru ca veneam din afara lui, nu stiam câte cazuri de infectii avusesera în anii trecuti, ca sa am cu ce compara, asa ca am semnat în orb. Îmi amintesc ca indicativul la infectii era undeva între 1,5 si 2%”.

„Îti scadeau punctajul”

Fostul manager spune ca raportarea numarului de cazuri peste indicativul asumat în contract presupunea un risc. Atunci când autoritatile sanitare faceau evaluarea activitatii managerului si o comparau cu cifrele din contract, „îti scadeau punctajul si riscai sa pierzi postul”. „Directorii au fost fortati de practica din spital sa ascunda infectiile. De aceea, acest indicator ar trebui sa dispara din contractul de management, pentru ca nu face decât sa acopere adevaratele probleme din sistemul sanitar”, sustine Sorin Stegarescu.

El crede ca procentul de infectii ar trebui sa fie inclus într-un indicator mai complex, de calitate a serviciilor medicale, ori sa fie parte din contractul directorului medical, „pentru ca infectiile tin de practica medicala”.

„Directorii nu vor sa declare infectiile din spitale de teama sa nu-si piarda locul de munca. Cât timp autoritatile sanitare nu vor face ceva pentru a-i încuraja sa recunoasca existenta unor astfel de cazuri, nu se va schimba nimic”, este de parere dr. Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti.

Sursa: Adevarul

Lasă un comentariu