Proprietarii apartamentelor unui bloc, daca nu vor sau nu se mobilizeaza pentru înfiintarea asociatiei de proprietari pot sta linistiti.

Nimeni nu îi amendeaza, decåt în cazuri cu totul si cu totul exceptionale. „Legea 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari nu prevede expres sanctiuni contraventionale pentru

netransformarea asociatiei de locatari sau neînfiintarea asociatiei de proprietari.

Doar prin hotaråri locale, consiliile locale pot stabili contraventii la nerespectarea obligatiilor de înfiintare a asociatiei de proprietari. Aici, însa, intervine o problema: cum amendezi contraventional fiecare proprietar în parte!?“, a explicat pentru „Curentul“ Marian Deaconu, expert în condominiu la Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romånia. Varianta neînfiintarii asociatiei de proprietari este, însa, în dezavantajul locatarilor. Potrivit lui Deaconu, proprietarii dintr-un imobil cu mai multe apartamente au obligatia, în primul rånd, a întretinerii, repararii, înlocuirii, modernizarii partilor comune de constructii si instalatii aflate în coproprietate fortata si indiviza – structura, fundatia, subsolul tehnic, acoperisul, fatada, instalatiile comune de utilitati, ascensorul, scarile interioare, holurile, culoarea. Pentru toate acestea raspund juridic toti proprietarii. Într-un imobil cu mai multi proprietari de apartament interesele divergente ale acestora trebuie armonizate, iar acest lucru nu se realizeaza decåt prin existenta unei forme de asociere corespunzatoare, alegerea unui comitet executiv si angajarea unui administrator de imobil. Potrivit legislatiei, asociatia de proprietari se înfiinteaza prin acordul a jumatate plus unul dintre proprietari: „La Acordul de asociere a proprietarilor trebuie anexate pe långa datele de identificare a acestora si indicarea titlurilor de proprietate – pentru a demonstra ca respectivul este proprietarul de drept plus semnatura proprietarului“. Neînfiintarea asociatiei de proprietari presupune riscuri si în relatia cu furnizorii de utilitati.

Sursa: Curentul

Lasă un comentariu