Legislatia care modifica sistemul de acordare si verificare a concediilor medicale a intrat în vigoare astazi.

Astfel, angajatii aflati în concediu medical vor putea fi verificati la domiciliu, dar numai la cererea angajatorului.În plus, medicii de familie pot acorda certificate de incapacitate temporara de munca pentru cel mult 10 zile.

Angajatorii au obligatia ca în sase zile de la primirea unei solicitari sa depuna la CNAS declaratia cu numele celor aflati în incapacitate de munca si cel al medicilor care au aprobat concediul medical.

Program de vizite

Cei care solicita concedii medicale trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere în fata medicului, din care sa rezulte locul unde stau pentru a putea fi verificati. Intervalele orare în care pot primi vizitele autoritatilor sunt 8.00-11.00, 12.00-17.00 si 18.00-20.00. Primele cinci zile de concediu medical sunt platite de angajator, iar din ziua a sasea de Casa de Asigurari de Sanatate.

Noile reglementari prevad ca angajatorul poate verifica daca persoana aflata în concediu medical este la domiciliu. Vizita este facuta de un reprezentant al firmei, însotit de o persoana de la Casa de Asigurari si, la nevoie, de un polisist. Comisia care se va deplasa la domiciliul pacientului va încheia un proces-verbal care va fi semnat si de bolnav.

În cazul în care acesta nu este gasit la domiciliu, se precizeaza acest lucru în procesul- verbal si se sisteaza plata concediului medical.

Se încearca diminuarea abuzurilor

„Prin aceasta lege încercam sa diminuam numarul abuzurilor cu certificatele de concediu medical”, explica Gabriela Angheloiu, consilier personal al ministrului sanatatii.

Pe de alta parte, reprezentantii pacientilor sustin ca aceasta lege nu face decât sa creeze si mai multe ocazii de fraudare si, în plus, încalca drepturile omului. „Vom ataca reglementarea în instanta pentru ca încalca drepturile si libertatile cetatenesti”, spune Vasile Barbu, reprezentant al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Sursa: EvZ

Lasă un comentariu