Incredibil:Bank of Cyprus executa silit clientii care sunt la zi cu ratele

Criza economica a facut ca pâna si unele dintre cele mai serioase institutii, si anume bancile, sa dea tepe clientilor. Este cazul filialei din România a Bank of Cyprus, care îsi executa silit chiar si clientii ce sunt la zi cu ratele.

Procedeul ascunde o inginerie financiara a celor de la Bank of Cyprus, care si-au momit clientii sa semneze mai multe anexe la contractele de împrumut, pe care ulterior nu le mai recunoaste.

Desi executatii au dreptatea de partea lor, singura cale de lupta cu banca este cea a instantei. Adica o cale de durata, costisitoare si care da rezultate mult dupa ce banca ti-a executat deja apartamentul, terenul sau obiectele cu care ai gajat împrumutul.

Disperati ca mor cu dreptatea în mâna, o parte dintre clientii banci au format Asociatia împotriva Abuzurilor Bancare (AAB).

Un cadou otravit

Cazul presedintelui AAB este edificator pentru modul premeditat în care a pus la cale banca aceasta manevra. În 2008, firma acestuia a încheiat un contract de împrumut cu Bank of Cyprus, în valoare de 800.000 de euro, dobânda urmând a fi calculata la 3,1% + 3M Euribor.

Valoarea variabilei 3M era atunci de 4,8%, rezultând o dobânda totala de 7,9%. În 2009, criza financiara a influentat indicele 3M Euribor, care a scazut la 0,8%. Disperati ca pierd bani, cei de la banca au facut o propunere tentanta clientilor ce aveau credite mari.

Daca acceptau majorarea dobânzii la 9%, urmau sa primeasca un an de gratie, pe parcursul caruia aveau de achitat doar dobânda. În cazul de fata, anul de gratie a fost o nada perfecta. Oamenii au semnat prelungirea, desi nu ei o cerusera, aceasta devenind practic o anexa la contractul initial.

Dupa ce au platit înca 9 luni dobânda, conform graficului, au primit o notificare de la Bank of Cyprus. Li s-a spus ca banca reziliaza unilateral contractul si ca bunurile gajate vor fi executate. Era vorba de un teren în centrul Bucurestiului si câteva apartamente. Adica o valoare mult peste ce mai ramasese de plata. Încercând sa dialogheze cu banca, oamenilor li s-a spus ca aceasta nu recunoaste actul aditional, dar se pot adresa instantei.

Sursa: EvZ

Un comentariu la „Incredibil:Bank of Cyprus executa silit clientii care sunt la zi cu ratele”

  1. Toate panaramele de banci. Stirea asta e ff interesanta, ar trebui mai mult mediatizata pt a se feri lumea de aceasta banca.

Lasă un comentariu