Ilegal:1.391 de firme au fost date în judecata la Cluj-Napoca de Societatea Româna de Radio pentru neplata taxei radio

In ultimii doi ani, doar la Cluj-Napoca, 1.391 de firme au fost date în judecata de Societatea Româna de Radio pentru neplata taxei. Costurile proceselor depasesc uneori restantele.

Mii de societati comerciale din toata tara au fost date în judecata de Societatea Româna de Radio (SRR) pentru ca nu si-au mai achitat, din 2004, taxa radio în valoare de 30 de lei pe luna.

Numai la Judecatoria Cluj-Napoca, din 2008 si pâna în prezent, au fost deschise 1.391 de astfel de actiuni prin care SRR vrea sa recupereze restantele chiar si de acum sase ani. Magistratii au admis însa în parte cererea SRR, deoarece Codul Civil prevede ca nu poate fi solicitata plata retroactiva decât pe o perioada de maximum trei ani.

Pe de alta parte, cheltuielile în cazul procesului dintre SRR si societatea respectiva au fost de 156 de lei: 64,79 de lei a fost taxa de timbru, iar 90 de lei au costat cele 18 citatii trimise în timpul procesului.

„În alte tari din UE astfel de procese nu ar avea loc. În aceste tari, se evalueaza costul procesului, si daca acesta e mai mare decât suma de recuperat, procesul nu mai are loc”, ne-a explicat un magistrat de la Judecatoria Cluj- Napoca.

Sursa: EvZ

Lasă un comentariu