Cum se poate achizitiona o locuinta prin ANL

Tinerii care stau cu chirie în locuintele ANL le pot cumpara.
Sau pot apela de la început la programul “Locuinte prin credit ipotecar”.
Pretul apartamentelor achizitionate prin ANL  – 407 euro/mp.

Multi tineri întâmpina dificultati în momentul în care doresc sa-si achizitioneze o locuinta, iar primul lucru care le creeaza probleme sunt banii, asa ca unii dintre ei apeleleaza la Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) în ideea ca vor cumpara un apartament mai ieftin.
Curierul National a apelat la un reprezentant ANL care sa ne spuna care sunt etapele pentru achizitionarea unei locuinte prin Agentie.
“Agentia Nationala pentru Locuinte are ca principale obiective constructia de locuinte la nivel national. În momentul de fata, prin intermediul ANL, se deruleaza urmatoarele programe de constructie de locuinte: Locuinte pentru tineri, destinate închirierii, Renasterea satului românesc si Locuinte prin credit ipotecar “, a declarat, pentru Curierul National, Daniela Florea, Birou Imagine ANL.
Singurul program care permite contractarea de locuinte direct de la ANL este  Programul “Locuinte prin credit ipotecar”. Acest program se adreseaza persoanelor cu cetatenie româna, indiferent de vârsta,  care vor sa contracteze o locuinta în sistem de credit ipotecar. Pentru a putea contracta o locuinta prin ANL, viitorii beneficiari vor consulta oferta de proiecte lansata de ANL si vor aplica pentru locuinta pe care o aleg din aceasta oferta.

Primele etape: depunerea actelor

Potrivit reprezentantului ANL, în vederea obtinerii unui credit ipotecar pentru construirea unei locuinte prin ANL trebuie parcurse urmatoarele etape:
Prima face referire la faptul ca  ANL, prin intermediul oficiilor postale din tara, pune la dispozitia cetatenilor cererile tip pentru constructia de locuinte prin agentie. Cererea tip cuprinde date de identificare ale solicitantului:  numele si prenumele solicitantului; vârsta solicitantului; starea civila a solicitantului; adresa, localitatea de resedinta a solicitantului; precizari în legatura cu solicitarea construirii unei locuinte prin ANL (tip imobil – casa sau apartament, nr. de camere, localitate).
A doua etapa mentionata de Daniela Florea reprezinta trimiterea cererilor tip completate de solicitanti catre ANL, prin posta, recomandat cu confirmare de primire. ANL înregistreaza toate cererile primite, în ordinea sosirii lor.

Alegerea bancii finantatoare

Urmatoarea etapa începe în momentul pregatirii unui amplasament pentru ofertare, oferta este prezentata solicitantilor pentru construirea unei locuinte prin ANL. Mai multe informatii despre amplasamentele ANL sunt prezentate pe site-ul agentiei si la sediul ANL. “Solicitantii care accepta oferta prezentata primesc o adresa catre una din bancile finantatoare în vederea întocmirii dosarului de solvabilitate.
Odata cu adresa de întocmire a dosarului de solvabilitate, solicitantii mai primesc o declaratie care trebuie autentificata la notariat. Aceasta cuprinde datele personale ale solicitantului, în baza careia se acorda un punctaj necesar pentru repartizarea locuintei. Dupa întocmirea dosarelor de solvabilitate si analizarea acestora, bancile transmit catre ANL certificatele de solvabilitate ale solicitantilor de credit. Solicitantii de credit transmit agentiei declaratia completata si autentificata”, a mai completat reprezentantul Biroului de Imagine ANL. Finantarea constructiei  acestor locuinte este asigurata prin utilizarea creditelor ipotecare contractate de catre solicitanti si de avansul depus de catre acestia. Creditele ipotecare necesare sunt acordate solicitantilor aflati în baza de date ANL de catre bancile cu care ANL a încheiat conventii în acest scop. Normele de creditare aplicate sunt cele specifice institutiilor financiare care acorda creditele ipotecare. În cazul în care numarul cererilor pentru un amplasament depaseste oferta ANL, se aplica criterii suplimentare de departajare si stabilire a ordinii de contractare a locuintelor.
Etapa a patra are loc când  se întocmesc listele de prioritati în ordinea descrescatoare a punctajului obtinut de catre fiecare solicitant, pentru solicitantii care au certificate de solvabilitate si declaratia autentificata transmisa agentiei.  Solicitantii sunt invitati la contractare în ordinea descrescatoare a punctajului obtinut.

Sursa: Curierul National

Lasă un comentariu