Guvernul renunta la plata TVA in vama, insa pastreaza taxarea inversa si Registrul Operatorilor Intracomunitari

OUG nr. 54/2010 privind unele masuri de combatere a evaziunii fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 421 din 23 iunie 2010.
Noul act normativ elimina plata efectiva a TVA la punctele de frontiera

pentru achizitiile intracomunitare, insa pastreaza taxarea inversa si Registrul Operatorilor Intracomunitari , ce urmeaza sa intre in vigoare de la 1 august, cu o luna mai tarziu decat era prevazut initial.

Taxarea inversa a TVA

Potrivit OUG nr. 54/2010 taxarea inversa a TVA se va aplica pentru livrarea de bunuri din urmatoarele categorii: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie, astfel cum sunt stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui ANAF.

Initial, proiectul adoptat de Guvern continea pe langa taxarea inversa la alimente si plata efectiva a TVA-ului pentru achizitiile intracomunitare de bunuri din urmatoarele categorii: cereale, plante tehnice, legume, fructe, flori, carne, preparate din carne, peste, preparate din peste, fructe de mare, zahar si materiale de constructii.

In acest sens, Finantele solicitau o organizarea din partea Fiscului astfel incat, desi nu exista frontiere intre statele membre, sa se poata incasa taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor achizitii intracomunitare la intrarea bunurilor in tara. “In acest sens organele fiscale isi vor organiza puncte de control fiscal”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Insa, din proiectul initial, MFP a pastrat infiintarea Registrului Operatorilor Intracomunitari, dar a amanat-o pentru 1 august 2010. Registrul va cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare, respectiv:

a)livrari intracomunitare de bunuri;
b) livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare;
c) prestari de servicii intracomunitare;
d) achizitii intracomunitare de bunuri;
e) achizitii intracomunitare de servicii.

Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari trebuie sa se faca inainte de efectuarea oricareia dintre operatiunile intracomunitare mentionate anterior.

Efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi inscrise, conform legii, in acest registru constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.

Accize

De asemenea, actul normativ prevede ca pentru tigarete, acciza datorata este egala cu suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem, dar nu mai putin de 96% din acciza totala pentru tigarete, care reprezinta acciza minima. Cand suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem este mai mica decat acciza minima, se plateste acciza minima.

In forma anterioara a ordonantei, Guvernul introducea in sfera de aplicare a accizelor si produsele considerate de lux (iahturi si alte ambarcatiuni pentru agrement, confectii din blanuri naturale, bijuterii din aur si/sau din platina, parfumuri).

Fiscul va primi acces la conturile bancare

Ordonanta stabileste ca institutiile de credit au obligatia ca, la solicitarea organelor fiscale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sa comunice toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise laacestea, datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura, precum si daca debitorul are sau nu inchiriate casete de valori. Solicitarea se face pentru fiecare titular in parte.

Informatiile astfel obtinute vor fi utilizate doar in scopul indeplinirii atributiilor specifice ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Lasă un comentariu