Inainte de a lua hotararea sa emigrezi in Canada si sa aplici pentru o viza trebuie sa stii ca exista si posibilitatea sa nu fii acceptat. Autoritatile canadiene iti evalueaza dosarul si-ti va da un raspuns afirmativ doar in cazul
in care considera ca au nevoie de tine. Cei mai importanti parametri de care se tine cont sunt educatia, calificarea si experienta in munca. Statutul marital nu are o importanta deosebita, atat persoanele casatorite, cat si cele necasatorite sau divortate avand aceleasi sanse de a fi admise.
Pentru a emigra in Canada ai mai multe variante, in functie de calificarea pe care o ai sau de ce vrei sa faci acolo. De exemplu, poti intra in programul pentru lucratori calificati in Quebec si in afara Quebecului, sau in cel pentru investitori, antreprenori sau liber profesionisti.
Detalii despre modalitatile de a pleca si despre ce trebuie sa faci pentru asta gasesti aici: http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.asp.
Indiferent daca apelezi la o agentie de intermediere sau daca aplici pe cont propriu, trebuie sa ai pregatiti cel putin 4.000 de euro, pentru legalizarea actelor si pentru plata diferitelor taxe care se impun, plus biletul de avion, la pretul cel mai mic. In cazul unei familii de doua persoane, suma se dubleaza.
Daca pentru a emigra in Canada internetul ofera mai multe posibilitati de a-ti alege o companie de intermediere, Australia si Noua Zeelanda sunt inca destinatii destul de exotice pentru romani. Tocmai de aceea, autoritatile recomanda sa-ti alegi cu grija agentul care te ajuta si-ti da si sfaturi in acest sens.
AUSTRALIA nu are ambasada la Bucuresti, reprezentanta acestei tari la Belgrad deservind Serbia, Romania, Macedonia si Muntenegru. Pe site-ul institutiei gasesti insa informatii referitoare la modul in care poti sa emigrezi in acesat tara si cat te costa.
Tipurile de viza pentru care poti sa aplici, in functie de motivul pentru care vrei sa stai in Australia sunt explicate si pe site-ul Departamentului pentru Imigrari si Cetatenie al Guvernului australian.
Daca vrei sa te duci la munca, in Australia nu ai nevoie de permis de munca, totul fiind inclus in sistemul de acordare a vizei. Skilled Migration Visa, viza pentru cei care sunt calificati intr-o profesie, iti permite sa lucrezi si sa locuiesti in Australia atata timp cat doresti.
Pentru obtinerea acestei vizei trebuie sa fi absolvit o institutie de invatamant superior sau o scoala de meserii, iar calificarea pe care o ai trebuie sa fie recunoscuta de consiliul australian de evaluare.
O conditie pentru obtinerea vizei este sa ai varsta sub 45 de ani si sa stii foarte bine limba engleza. In caz contrar, la sosirea in Australia va trebui sa urmezi cursuri de invatare a limbii, care ajung chiar si la aproximativ 3.000 de dolari australieni, daca nu ai deloc cunostinte de limba engleza.
Pentru toate actele de care ai nevoie trebuie sa pui deoparte cateva mii de dolari si trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare – obtinerea vizei poate dura de la unul la trei ani!
Sursa: Incont