Ioannis Dimakos a câstigat la CEDO un proces intentat statului român anunta Casa de avocatura Coltuc

Unul din marii tepari ai tranzitiei, stabilit, cel putin în acte, în Satu Mare a câstigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) un proces contra României. Grecul Ioannis Dimakos a câstigat în 6 iulie un proces intentat

 

 

statului român, care a fost obligat sa îl despagubeasca cu 6.000 de euro.

Numele grecului se leaga de Dosarul „Flota”, el fiind gasit vinovat de vânzarea „pe sub mâna”, la fier vechi, a unor nave maritime care apartineau Companiei Române de Pescuit Oceanic. El figureaza în actele oficiale ale CEDO cu domiciliul în comuna Certeze, dar niciun osan din zona nu a auzit de de el.

Ioannis Dimakos a fost arestat în anul 1998 si si-a petrecut 11 ani în detentie, fiind transferat de la un penitenciar la altul. În 10 martie 1998 el a fost introdus în arestul Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, unde a ramas pâna pe 4 iulie 1998. În aceste luni, grecul a reclamat ca nu i s-a permis sa ia legatura cu familia lui, nici telefonic si nici în scris, neavând acces nici macar la un instument de scris. Conform CEDO, omul de afaceri a stat în celula alaturi de alte 10 persoane, care aveau de împartit trei paturi. „Nu aveau toaleta în celula, apa potabila, lumina si aer curat“, se mentioneaza în sentinta CEDO. Ulterior, el a fost transferat la penitenciarul din Jilava, unde a trait clipe de cosmar, neprimind hrana si apa.

Conform sentintei CEDO, Ioannis Dimakos si-a petrecut câteva saptamâni si la Penitenciarul Poarta Alba din Constanta, unde acuza ca a fost lasat în afara celulei doar de doua, trei ori pe luna. Mai mult, avea dreptul la o singura vizita si un singur telefon pe luna.

Ioannis Dimakos figureaza în actele oficiale ale CEDO ca având domiciliul în comuna Certeze, judetul Satu Mare, unde, însa, nimeni nu a auzit de el. Conform primarului, numele lui figureaza la un moment dat într-un raport agricol, alaturi de Maria Floare Oros, o localnica din satul Moiseni, comuna Certeze. „Stiu ca este casatorit sau sta în concubinaj cu o sateanca din Certeze, însa ambii sunt plecati de multi ani în Franta si nu am mai auzit nimic de ei“, a spus primarul Petre Ciocan.

Nici satenii din Moiseni nu au auzit de Ioannis Dimakos. „Sunt multi Oros în satul acesta, dar nicio fata nu este casatorita cu un grec. Poate stau în concubinaj sau cine stie, s-a casatorit prin Franta si noi nu stim. În orice caz, nu am auzit de acest grec, nu l-am vazut niciodata“, a spus Vasile Oros, unul din numerosii localnici cu acest nume.
Sursa: Adevarul

Lasă un comentariu