Noua lege a concurentei premiaza denuntarea ilegalitatilor

Dupa initiativa legislativa de eliminare a comisionului de rambursare anticipata, Consiliul Concurentei (CC) si-a propus sa sustina o noua masura care ar permite celor ce au credite ipotecare sa-si poata muta contractul de

 

 

 la o banca la alta. Aceasta decizie ar stimula concurenta dintre institutiile bancare si ar scadea costurile creditelor ipotecare. „În prezent, analizam costurile aferente, astfel încât o ipoteca sa poata fi mutata de la o banca la alta. Asta ar presupune sa reziliezi ipoteca, sa pui o noua ipoteca, o noua evaluare, o noua taxa notariala si una de cadastru. Aceste costuri s-ar ridica la câteva mii de lei. Or, ideea este de a reduce aceste costuri si de a elimina orice comision bancar“, precizeaza presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu.

Durata unei preluari sau fuziuni, redusa la o luna

Alte noutati în materie sunt introduse prin recenta versiune a legii concurentei, printre care: cautiune – 30% din valoarea amenzii în cazul suspendarii în instanta a deciziei CC, posibilitatea de a sanctiona autoritatile publice centrale si locale, reducerea amenzii pentru firmele care îsi recunosc fapta. „Noile reglementari încearca sa urgenteze procedurile si sa le faca mai flexibile. De exemplu, aprobarea fuziunilor dura mult din cauza unor proceduri administrative, mai precis din cauza modului în care se calcula taxa de fuziune“, sustine Chiritoiu. Anterior noilor reglementari, calcularea taxei dura o luna de zile; de acum încolo, se va face în numai o zi.

Totodata, CC va avea o abordare noua în cazul fuziunilor. Accentul nu va mai fi pus pe dimensiunea companiei care rezulta dintr-un asemenea proces, ci pe efectul asupra pietei. „Este posibil sa apara o companie mare si totusi fuziunea sa nu influenteze negativ concurenta. La fel de bine, poate fi vorba de o companie mica, care sa distorsioneze piata“, este de parere Chiritoiu. În cazul preluarii unei companii sau al fuzionarii, noile reguli prevad posibilitatea de a anunta CC anterior încheierii contractului, astfel încât inspectorii sa înceapa analizarea cazului cât mai repede sau imediat dupa încheierea contractului, cu conditia ca partile sa nu actioneze înainte de a primi acceptul autoritatii în domeniu. Presedintele CC sustine ca raspunsul vine în maximum 30 de zile, daca sunt depuse toate documentele necesare. Cel mai scurt proces de fuzionare, care a durat o luna de zile, a fost acela de preluare a Arpechim de catre Oltchim, deoarece cea dintâi societate nu mai functiona, astfel ca nu era afectata concurenta. În schimb, preluarea Zapp de catre Cosmote a durat o jumatate de an, fiind un caz economic complicat.

Sursa: Capital

Lasă un comentariu