Legea micii reforme încalca grav dreptul cetateanului de acces la justitie

Asociatia Magistratilor din România (AMR) nu este de acord cu proiectul de lege privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, denumit “legea micii reforme”. Astfel, chiar cu o zi înainte ca acesta sa

 

 

primeasca avizul Guvernului, AMR a adresat Consiliului Superior al Magistraturii un material în care îsi exprima dezacordul.

Redam în continuare continutul materialului semnat de catre judecatorul Mona Pivniceru, presedintele AMR: “Desi Asociatia Magistratilor din România a solicitat, în numeroase rânduri, modificarea procedurii în sensul accelerarii judecarii, observam ca mica reforma initiata de Ministerul Justitiei nu reprezinta decât o reiterare a dispozitiilor Codului de procedura civila, fara a reusi sa atinga scopul de celeritate a judecatii (art. 3211 alin.1). Pe de alta parte, proiectul de lege promovat de Ministerul Justitiei încalca grav dreptul cetateanului de acces la justitie, în ceea ce priveste respectarea principiilor contradictorialitatii si a publicitatii sedintei de judecata (art. 88 alin.1 pct.5). În acelasi timp, AMR constata ca noua reglementare privind recursul în interesul legii bulverseaza sistemul procedural existent, pe care în realitate îl îngreuneaza, fara a putea ajunge la finalitatea pretinsa, aceea a unui mecanism juridic de unificare a practicii. Fata de aceste aspecte, precum si altele similare asupra carora AMR a elaborat un punct de vedere, solicitam întrunirea într-o sedinta de lucru, la care sa fie invitat sa participe si Ministerul Justitiei, pentru a discuta în detaliu dispozitiile modificate ale Codului de procedura civila prin Legea micii reforme, întrucât, în afara de intentia declarativa de accelerare a judecatilor, în realitate asistam la reformularea în acelasi sens a vechilor dispozitii ale Codului de procedura civila, în timp ce unele dintre modificarile propuse încalca drepturi procedurale garantate prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului. AMR îsi exprima disponibilitatea de colaborare, astfel încât modificarile în materie de procedura civila sa aduca solutii reale în ceea ce priveste trenarea proceselor, fara a aduce atingere drepturile partilor, prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului”.

Sursa: Gandul

Lasă un comentariu