Dezbaterile pe fondul cauzei vor continua pe 6 octombrie, iar instanţa a stabilit pentru 17 august termen intermediar, pentru verificarea legalităţii arestării preventive a fostului diplomat.
Silviu Ionescu, fostul însărcinat cu afaceri al României la Singapore, a declarat marţi, la Judecătoria Sectorului 3, unde a avut loc primul termen al procesului în care este acuzat de ucidere din culpă, că s-a mai încercat în trecut compromiterea sa cu un accident rutier, tot în Singapore.Astfel, deşi dezbaterile pe fondul cauzei s-au amânat pentru 6 octombrie, deoarece părţile vătămate Bong Hwee Haw şi Yenny Young nu au fost citate, judecătorul a luat în discuţie o cerere de eliberare sub control judiciar făcută de avocatul lui Ionescu.
În susţinerea acesteia, Silviu Ionescu a declarat că atunci când s-a mai încercat compromiterea sa, fiind acuzat de un alt accident rutier, s-a dovedit că, la momentul producerii respectivului incident, era la o recepţie oficială, împreună cu alţi peste 80 de ambasadori.
Pe de altă parte, fostul diplomat român a spus că nu vrea să aducă argumente legate de starea sa de sănătate sau de situaţia materială a familiei sale pentru a fi eliberat, ci vrea să pună accentul pe probele pe care anchetatorii nu le-au luat în calcul. Ionescu a invocat faptul că fostul său şofer a susţinut în declaraţia dată la parchet că nu i-a cerut să ascundă adevărul. De asemenea, în privinţa ştergerii unor date din computerul de la ambasadă, pentru ascunderea urmelor accidentului, Ionescu a spus că respectivul computer nu mai fusese folosit cu o lună înainte de evenimente, dar că acest lucru nu apare în rechizitoriu.
În privinţa susţinerii parchetului, potrivit căreia Ionescu s-ar fi folosit de boala de care suferea ca să plece din Singapore imediat după accident, fostul diplomat a spus că plecarea sa în România era planificată cu două luni înainte, pentru că fusese obligat, ca orice bugetar, să îşi ia cele opt zile de concediu fără plată.
De asemenea, fostul diplomat a precizat că, deşi din expertiza făcută de singaporezi şi din declaraţiile poliţiştilor reiese că maşina pe care ar fi condus-o nu a frânat înainte de accidente, în dosar apar declaraţiile unor martori care susţin că ar fi auzit frâne puternice.
Totodată, Silviu Ionescu a adăugat că a cerut la parchet audierea patronului OTV Dan Diaconescu în calitate de martor, însă anchetatorii nu au fost de acord. Ionescu a menţionat că jurnalistul i-a spus că a făcut „o investigaţie jurnalistică” în Singapore, după accident, şi a aflat că la televizuni şi pe internet a circulat timp de două zile o înregistrare în care fostul diplomat pare că iese din maşină, după accidentarea uneia dintre victime, cu o sticlă de lichior în mână, şi o loveşte pe victimă cu piciorul.
În final, fostul diplomat a arătat că şi-a dat demisia de la Ministerul Afacerilor Externe şi şi-a făcut o afacere, care să îi aducă venituri şi să poată plăti tratamentul soţiei, care este internată în spital.
Avocatul lui Silviu Ionescu a cerut admiterea cererii de eliberare sub control judiciar, pe motiv că nu mai sunt valabile motivele arestării preventive, invocând totodată şi situaţia familiei clientului său. Pe de altă parte, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei respingerea cererii, amintind despre atitudinea nesinceră a lui Ionescu din timpul anchetei, precum şi despre încercarea de a influenţa martorii.
Anil Kumar Nayar, ambasadorul singaporez la Bruxelles, prezent la proces, a declarat la ieşirea din sala de judecată că nu poate intra în detalii despre caz, dar că se bucură că dosarul a ajuns în faţa instanţei, însă rămâne de văzut care va fi decizia. Oficialul a declarat că nu ar fi potrivit să comenteze asupra cazului, dar că ceea ce vrea statul pe care îl reprezintă este să se facă dreptate.
Judecătoria Sectorului 3 a început, marţi, dezbaterile în procesul în care fostul însărcinat cu afaceri al României la Singapore a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie petnru ucidere din culpă, vătămare corporală, fals în declaraţii şi părăsirea locului accidentului, după ce a lovit cu maşina şi a ucis un singaporez.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, la începutul lunii iulie, trimiterea în judecată a diplomatului Silviu Ionescu, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii, după ce a lovit cu maşina şi a ucis un singaporez.
Procurorii au descoperit că în 15 decembrie 2009, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri „ad interam” al României în Singapore, a accidentat la o intersecţie semaforizată două persoane, în timp ce conducea autoturismul Audi A6 aparţinând Ambasadei României în Singapore