Ce impozite si taxe trebuie sa plateasca nerezidentii

Nerezidentii care obtin venituri sub forma dividendelor de la o persoana juridica româna au obligatia de a plati impozit, în conformitate cu prevederile art. 113 coroborate cu ale art. 115 alin. (1) lit. a) cap. I titlul V

 

din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Din punctul de vedere al legislatiei legate de taxarea nerezidentilor, sunt considerati contribuabili acele persoane, juridice sau fizice, nerezidente, care obtin venituri din România, indiferent daca aceste venituri sunt platite în România sau în alta  tara. Impozitul este denumit uzual withholding (WHT) si se datoreaza pentru urmatoarele categorii de venituri:
– Dividende;
– Dobânzi;
– Redevente;
– Comisioane;
– Venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanta din orice domeniu;
– Venituri reprezentând remuneratii primite de nerezidenti pentru functia de administrator sau altele similare (membru în consiliul de administratie etc)
– Venituri din servicii prestate în România, exclusiv transportul international si serviciile accesorii transportului.

Care sunt cotele de impozit?

Conform consultantului fiscal Gabriel Sârbu, cotele de impozit, potrivit prevederilor legislatiei interne, sunt urmatoarele:
– 0% pentru o serie de venituri scutite (de exemplu, dividende primite de la o persoana juridica româna daca beneficiarul este o persoana juridica nerezidenta, situata în unul din statele membre UE sau al Asociatiei Economice a Liberului Schimb, platitoare de impozit pe profit în tara în care rezida, cu o participatie de minimum 10% la platitorul de venit rezident, detinuta pe o perioada neîntrerupta de minimum 2 ani, perioada care se încheie la momentul platii venitului)
– 10% pentru: dobânzi, redevente, daca beneficiarul efectiv este o persoana juridica rezidenta într-un stat membru al UE. Cota se aplica pe perioada 01.01.2007 – 31.12.2010. Conditia ce trebuie îndeplinita este urmatoarea: beneficiarul efectiv al dobânzilor sau redeventelor sa detina minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica româna, pe o perioada neîntrerupta de cel putin 2 ani, care se încheie la data platii dobânzii sau redeventelor; începând cu 1 ianuarie 2011 aceste categorii de venituri vor fi scutite de impozit, daca îndeplinesc conditiile mentionate;
– dividendele platite unei persoane juridice rezidente (sau unui sediu permanent) în alt stat membru UE, sau rezidente în Statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb (Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei)
– 25% pentru veniturile obtinute din jocuri de noroc;
– 16% în cazul celorlalte venituri impozabile obtinute din România.
“Baza taxabila o reprezinta venitul brut platit beneficiarului nerezident. De retinut este faptul ca beneficiarii nerezidenti de venituri, care sunt rezidenti într-un stat cu care România a încheiat un tratat de evitare a dublei impuneri, pot beneficia de prevederile acestor tratate, care sunt în general mai favorabile decât cele prevazute de legislatia interna. Pentru a putea beneficia de aceste prevederi, nerezidentii trebuie sa puna la dispozitia platitorului de venit, pâna la momentul platii, un certificat de rezidenta fiscala valid, care sa-i demonstreze rezidenta în statul respectiv”, a declarat, pentru Curierul National, Gabriel Sârbu, senior consultant în cadrul departamentului Servicii de consultanta fiscala al companiei Mazars.
Potrivit acestuia, certificatul este valabil în anul în care a fost emis si în primele doua luni din anul urmator emiterii.

Lasă un comentariu