Ghid cu recomandari pentru datornicii bancilor

Ministerul Finantelor Publice a publicat marti (21 septembrie 2010) pe site-ul sau doua ghiduri cu recomandari pentru datornicii bancilor, care stabilesc principiile pentru derularea negocierilor dintre persoanele fizice si

 

 respectiv firmele în dificultate financiara si creditorii acestora, pentru restructurarea extrajudiciara a împrumuturilor.

Ghidurile au fost elaborate de MFP, prin colaborarea cu Banca Nationala a României si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, cu asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale si în urma consultarii Asociatiei Române a Bancilor si a Asociatiei Societatilor Financiare din România.

Principiile prevazute în cele doua ghiduri au caracter de recomandare, putând fi extinse, în functie de politica proprie a fiecarui creditor, si altor tipuri de împrumuturi sau produse financiare. ‘Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a împrumuturilor cu garantii ipotecare’ recomanda ca împrumutatorul si împrumutatul sa actioneze în mod rezonabil si cu onestitate pentru a gasi o solutie pentru achitarea sumelor de plata restante fara a recurge la initierea unor proceduri judiciare.

‘Procedurile de restructurare ajuta la identificarea solutiilor pentru un împrumutat aflat în dificultate în ceea ce priveste îndeplinirea obligatiilor de rambursare a unui împrumut cu garantie ipotecara pentru evitarea, pe cât posibil, a declansarii procedurii de executare silita’, se spune în document.
MFP recomanda împrumutatului sa contacteze împrumutatorul în cel mai scurt timp posibil de la intervenirea situatiei de dificultate financiara, pentru a angaja discutii privind problemele pe care le întâmpina în achitarea ratelor si gasirea unei solutii de rezolvare în interesul comun al partilor.

Sursa: Financiarul

Lasă un comentariu