Ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate nu mai suspendă procesele

Odată cu intrarea în vigoare a Legii 177/2010, pe data de 7 octombrie, ju­de­carea cauzelor aflate pe rolul in­stan­ţelor nu va mai putea fi suspen­dată de invocarea excepţiei de neconstitu­ţio­nalitate. Legislativul a considerat că

 

suspen­da­rea de drept a procesului prin ridicarea acestor excepţii a „deraiat” de la justificarea ini­ţia­lă, aceea de a nu se ajunge la judecarea unei cau­ze în baza unei dispoziţii neconsti­tu­ţio­nale.
În ultimii ani, această excepţie a fost frec­vent folosită ca instrument pentru tergiversa­rea proceselor. La începutul anilor ’90, excep­ţii­le de neconstituţionalitate erau de ordinul ze­ci­lor, însă au început să crească de la an la an. Astfel, în 2004 au fost 728 de excepţii, în 2006 – 2.458, pentru ca în 2009 să ajungă la 8.823. Dintre excepţiile ridicate anul trecut, doar 908 au fost reţinute ca întemeiate. Însă multe dintre marile dosare de corupţie sunt suspendate de aceste excepţii.
Noua reglementare nu se aplică proceselor deja suspendate în baza excepţiei de neconstituţionalitate. Acestea nu vor fi redeschise de instanţe, ci vor aştepta decizia Curţii Con­sti­t­u­ţ­i­onale. Conform Codului de procedură civilă, art. 725 alin. (4), „actul de procedură îndepl­init înainte de intrarea în vigoare a legii noi rămâ­ne supus dispoziţiilor vechii legi”.

Lasă un comentariu