Potrivit OUG 50/2010, romanii îsi vor putea schimba gratuit scandenta ratei si îsi vor putea refinanta fara niciun cost creditele

Oamenii îsi vor putea schimba gratuit scandenta ratei si îsi vor putea refinanta fara niciun cost creditele pe care le au la diferite banci. Mai mult decât atât, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar,

 

 

 comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatie în cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor, dupa caz, dobanda penalizatoare.

Contractele de credit trebuie sa contina informatii în limba româna, care sa nu induca în eroare consumatorii, prin utilizarea unor expresii tehnice, juridice sau specifice unui anumit domeniu financiar bancar, prin utilizarea de prescurtari sau initiale ale unor denumiri, cu exceptia celor prevazute de lege sau de limbajul obisnuit.

Potrivit Ordonantei 50, contractele de credit trebuie sa fie redactate în scris, vizibil si usor de citit, fontul utilizat fiind Times New Roman, marimea de minimum 10 pixeli, pe hârtie sau pe un alt suport durabil.

În cazul în care contractul este redactat pe hârtie, culoarea de fond a acesteia trebuie sa fie în contrast cu cea a fontului utilizat.

În privinta comisioanelor, pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatie în cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor, dupa caz, dobanda penalizatoare, alte costuri percepute de terti, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.

Ordonanta 50, mai prevede ca banca nu are dreptul sa introduca si sa perceapa noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor specifice unor servicii suplimentare solicitate în mod expres de consumator, neprevazute în contract si care nu erau oferite consumatorilor la data incheierii acestuia. Aceste costuri neprevazute vor fi percepute numai pe baza unor acte aditionale acceptate de consumator.

Potrivit aceleiasi Ordonante, sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul creditorului sa modifice unilateral clauzele contractuale fara încheierea unui act aditional, acceptat de consumator sau fara respectarea procedurii.

Sursa: RTV

Lasă un comentariu