RAIFFEISEN ÎNȘALĂ PENSIONARII !

O bombă cu ceas stă să explodeze în brațele autorităților, deja compromise după lungul șir al tâlhăriilor financiare rămase neelucidate. Nepăsarea instituțiilor statului riscă în acest moment să afecteze și mai mult încrederea

 

în sistemul bancar, având în vedere implicarea în înșelătorie a Raiffeisen Bank, una dintre cele mai mari bănci din România. Ecuația înșelătoriei este pe cât de simplă, pe atât de evidentă: Raiffeisen vinde pensionarilor o ofertă de card de pensie foarte atractivă dar semnează cu ei un contract care conține clauze total diferite. Raiffeisen exploatează fără scrupule slăbiciunile pensionarilor, specifice vârstei. Ziarul Dezvăluiri face un apel public către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor precum și către celelalte instituții ale statului, abilitate să intervină.

O CALE MAI RAPIDĂ CĂTRE PENSIA TA.

Prin acest slogan Raiffeisen Bank promovează noul său produs adresat pensionarilor, cardul de pensie. Campania de marketing agresivă a băncii ‘vinde’ o ofertă greu de refuzat:
–    Comision 0% pentru retragerea pensiei de la bancomatele Raiffeisen Bank;
–    Comision 0 RON la interogarea soldului la bancomatele Raiffeisen Bank;
–    Comision 0 RON pentru plățile efectuate cu cardul la comercianți
Imensa majoritate a pensionarilor, preocupată cu sărăcia și boala, nu este la curent cu rolul și utilitatea cardului în general, deci cu atât mai puțin ale cardului de pensie. Din acest motiv pensionarii sunt la fel de vulnerabili în fața publicității agresive și mincinoase ca și copiii. Dacă în cazul copiilor există anumite norme care reglementează publicitatea adresată lor, pensionarii sunt aruncați direct în brațele corporațiilor veroase. Ajunși la ghișeele băncilor, aceștia sunt ‘prelucrați’ prin tehnici de marketing direct care sfidează atât bunul simț cât și legea, așa cum vom demonstra printr-o înregistrare făcută pe reportofon.   

CUM SUNT ÎNȘELAȚI PENSIONARII

Ziarul Dezvăluiri a intrat în posesia unui CONTRACT / CERERE de emitere a unui card de pensie și a comparat clauzele acestuia cu oferta oficială a băncii. În ceea ce privește comisioanele, există diferențe majore. Astfel, contractul stipulează negru pe alb că, pentru cardul de pensie Maestro în LEI, taxa de interogare sold cont prin intermediul ATM sau EPOS este de 0,3 RON iar comisionul pentru eliberarea de numerar la ATM-urile Raiffeisen Bank este de 0,2%, minim 0,2 RON.

La fel de scandalos este punctul 6 al contractului, nemenționat nici in materialele promoționale și nici în prezentarea funcționarului băncii: ”Am luat la cunoștință de termenii și condițiile programului de asigurare ‘Asigurarea Ta în caz de accident’ oferit de AIG Life Asigurări România S.A., am primit un exemplar al acestora și doresc să beneficiez de acest program de asigurare. Mandatez Banca să îmi debiteze lunar Contul, la data scadenței, cu valoarea primei de asigurare, fără a mai fi necesar nici un accept prealabil din partea mea. Neexprimarea refuzului de a beneficia de această asigurare într-un document atașat sau în prezentul document, reprezintă acceptul termenilor și condițiilor programului de asigurare.” Așa cum se poate observa, formularea este redactată astfel încât să faciliteze acceptul involuntar, în necunoștință de cauză, a asigurării de accident AIG Life.

Înșelătoria practicată de Raiffeisen Bank este demonstrată prin extrasul de cont pe care îl prezentăm mai jos în facsimil. Se poate observa faptul că banca a perceput comisioane atât  pentru retragerea de numerar (.60-)  cât și pentru consultarea soldului (.20-) la propriile bancomate, pentru un card de pensie. O estimare aproximativă făcută de Dezvăluiri ne indică la cât s-ar putea ridica prejudiciul lunar adus pensionarilor din toată țara. Aplicând cota de piața a Raiffeisen Bank (aproximativ 6%) la numărul total de pensionari (aproximativ 5,5 milioane) obținem o estimare aproximativă de 330000 de carduri de pensie. Dacă fiecare pensionar ar fi țepuit cu 2 RON/lună (trei retrageri din bancomat plus o consultare de sold), Raiffeisen Bank ar putea obține un profit lunar de 660000 RON.

 

sursa

dezvaluiri.ro

Lasă un comentariu