Datoriile firmelor cu probleme financiare, esalonate la plata, pe maximum cinci ani

Guvernul vrea sa esaloneze la plata, pentru o perioada de pana la 5 ani, obligatiile fiscale ale companiilor cu probleme financiare, conditionat de constituirea de si , considerand ca prin ratele esalonate va avea resurse certe inclusiv pentru pensii si sanatate.

 

 

Procedura este avizata si reglementata intr-un document semnat de premierul Emil Boc, in care se arata ca sistemul este similar formei de sprijin asigurata in sistemul bancar intr-o perioada de dificultate, prin rescadentarea creditelor restante.

Documentul prevede ca pentru obligatiile fiscale administrate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), inscrise in certificatul de atestare fiscala, pot fi acordate, la cerere, inlesniri sub forma esalonarii la plata pe o perioada de cel mult cinci ani.

Procedura va fi valabila pentru persoane juridice sau persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii liberale, indiferent de forma de proprietate si modul de organizare.

Facilitatea nu va fi aplicata pentru obligatii fiscale care au facut obiectul unei esalonari ce si-a pierdut valabilitatea, pentru cele de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii, precum si pentru amenzi de orice fel care constituie venit la bugetul de stat.

Pentru acordarea esalonarii la plata, solicitantii trebuie sa fi depus toate declaratiile fiscale, sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti conform unor criterii economico-financiare care vor fi prevazute in normele metodologice, sa nu se afle in insolventa ori dizolvare.

De asemenea, in maximum 30 zile de la data acordului de principiu, trebuie constituite care sa acopere suma esalonata la plata, dobanzile datorate plus un procent de pana la 50% din suma respectiva, in functie de perioada de esalonare.

Garantiile vor putea fi constituite prin consemnarea unei sume la trezorerie, prin scrisoare de garantie bancara ori prin bunuri evaluate de un expert independent, asupra carora sa fie dispuse masuri asiguratorii.

Lasă un comentariu