Impozitele auto s-ar putea calcula în funcţie de valoarea maşinii

Senatul a adoptat un proiect de lege privind modificarea modului de calcul a impozitului auto, în funcţie de valoarea autovehiculului. Ministerul Finanţelor ar urma să întocmească un catalog în care să se stabilească valoarea autoturismelor în funcţie de marcă, tip, motorizare şi
eventual nivelul de dotări opţionale. Taxa va fi de 0,75% din valoarea maşinii.
 
În expunerea de motive se susţine că actualul sistem de impozitare auto este injust. Spre exemplu, un Aro are cam acelaşi nivel de impozitare anuală cu un Bentley, iar un Logan cam cât un Mercedes clasa C. În plus, devine ilogic să se impoziteze un Aro cu 2320 Ron, pentru că tot cam atât a ajuns valoarea de piaţă a maşinii.
 
Guvernul nu susţine adoptarea acestui proiect, motivând că Ministerul Finanţelor Publice nu ar fi organismul abilitat să editeze un catalog pentru stabilirea valorii autoturismelor. MFP  este organul administraţiei publice centrale cu rol de sinteză în domeniul finanţelor publice şi nu în domeniul transporturilor, astfel încât nu ar deţine capacitatea tehnică de a întocmi un asemenea catalog.
 
Pe de altă parte, parcul de vehicule înmatriculate în România cuprinde câteva zeci de mii de modele , un procent important reprezentându-l cele pentru care nu mai sunt disponibile informaţii referitoare la preţul iniţial de vânzare. Unele criterii ce se doresc a fi utilizate în noua formulă de calcul al impozitului ( de exemplu nivelul de poluare) nu sunt disponibile în baza de date a vehiculelor înmatriculate, iar în ceea ce priveşte documentele de circulaţie (certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a autovehiculului) acestea nu sunt înscrise decât începând cu 2008.
 
Proiectul a fost adoptat de senatori, cu 45 de voturi pentru şi 40 împotrivă. Însă e greu de crezut că proiectul va trece în forma aceasta şi de Camera Deputaţilor, măcar şi pentru faptul că există anumite inadvertenţe din punct de vedere tehnic. Astfel, modalitatea de stabilire a impozitului pe autovehicule este reglementată de 263 din Codul Fiscal. Or, proiectul care tocmai a fost adoptat la Senat, în şedinţa din 4 mai, nu face nicio referire la modificarea codului fiscal.
 
Există însă şanse ca acest proiect să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor, însă cu modificări. La Cameră se dezbate în procedură de urgenţă un alt proiect de modificare a codului fiscal care prevede că dispoziţiile referitoare la impozitele majorate pe clădiri, dar şi cele pentru autovehicule să se aplice până la data de 31 decembrie 2011. Pe de altă parte Ministerul Finanţelor Publice s-a angajat că va elabora o nouă metodologie de impozitare a proprietăţii, care să se aplice  de la 1 ianuarie 2012. Deci, este foarte posibil să intervină schimbări în materia impozitării auto. Rămâne de văzut în ce vor consta acestea.

Lasă un comentariu