Expertizele criminalistice vor putea fi efectuate si de laboratoare private anunta Casa de avocatura Coltuc

Masura a fost inclusa in Legea 156/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 519 din 22 iulie 2011.Potrivit actului normativ, expertizele criminalistice judiciare se efectueaza de experti criminalisti autorizati care isi desfasoara activitatea in cadrul institutelor publice sau in cadrul

 

 

laboratoarelor publice ori private de specialitate.

Totodata, la efectuarea expertizelor criminalistice judiciare pot participa si experti criminalisti autorizati, numiti de organele judiciare la recomandarea partilor.

Institutele publice, laboratoarele publice sau private de specialitate, precum si expertii criminalisti autorizati sunt cuprinsi in Tabelul nominal cuprinzand expertii criminalisti autorizati, constituit la nivel national, intocmit pe specialitati si actualizat de Ministerul Justitiei.

Tabelul se va publia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, si se afiseaza pe pagina de internet a Ministerului Justitiei

Expertii din cadrul aceluiasi institut public sau laborator de expertize criminalistice public ori privat nu pot avea si calitatea de experti numiti de organele judiciare la recomandarea partilor.

„Prin aceasta lege urmarim liberalizarea profesiei de expert criminalist si inlaturarea monopolului statului asupra domeniului expertizei criminalistice. In acelasi timp, prin acest act normativ avem in vedere scurtarea termenelor proceselor, prin organizarea unui cadru normativ care sa permita finalizarea mai rapida a expertizelor criminalistice necesare in procesele penale sau civile”, declara ministrul Justitiei, la data aprobarii actului normativ de catre Guvern ( n.r.: octombrie 2010).

Partea din proces care solicita sa participe la efectuarea expertizei judiciare si un expert criminalist autorizat recomandat de ea va achita acestuia un onorariu stabilit de comun acord, adus la cunostinta, in scris, organului judiciar care numeste expertul.

Lasă un comentariu