23 persoane acuzate de frauda informatica au fost eliberate

Operatiunea in care acestia au fost arestati este recunoscuta de catre Procurorul-Sef al DIICOT, Codrut Olaru, drept cea mai importanta operatiune derulata in materia criminalitatii informatice pana in momentul de fata.

Dupa efectuarea a peste 117 perchezitii domiciliare pe raza mai multor municipii, la sediul DIICOT au fost aduse aproximativ 90 de persoane fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de frauda informatica, constituirea unui grup infractional organizat si inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave.

Cele trei grupari transfrontaliere au produs un prejudiciu de pana la 20 miilioane de dolari, insumand un numar de 1.000 victime.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, in sarcina inculpatilor s-a retinut ca, in perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri inexistente in realitate (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata produselor si identitatea vanzatorului. Sumele de bani platite de persoanele inselate au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si mai apoi retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide.

In documentarea informativ-operativa a cauzei, procurorii DIICOT au colaborat cu ofiterii US Secret Service si FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

Sursa: Agerpres

Lasă un comentariu