Ai fost inselat de un comerciant dintr-un stat membru UE?Procedura este publicata de catre Casa de avocatura Coltuc!

Concret, consumatorul il poate da pe comerciant in judecata in statul unde acesta din urma activeaza, in baza Regulamentului 861/2007, ce reglementeaza litigiile aparute in urma cererilor cu valoare redusa.

 

 

Consumatorul nu trebuie decat sa trimita o scrisoare instantei competente si sa urmeze procedurile.

Pentru declansarea procedurii europene privind cererile cu valoare redusa, trebuie indeplinite urmatoarele conditii: litigiul trebuie sa fie transfrontalier (problema sa apara intre un consumator si un comerciant ce provin din state membre UE diferite); valoarea despagubirii nu trebuie sa depaseasca 2000 de euro;  litigiul trebuie sa fie civil sau  comercial (procedura nu se aplica in materie fiscala, vamala sau administrativa, in ceea ce priveste raspunderea statului, starea civila sau capacitatea juridica a persoanelor fizice, regimurilor matrimoniale, obligatiilor de intretinere, testamentelor si succesiunilor, falimentului, asigurarilor sociale, arbitrajului, dreptului muncii, inchirierilor de imobile (cu exceptia cererilor care au obiecte sume de bani), atingerile aduse dreptului la viata privata sau drepturilor care privesc personalitatea, inclusiv calomnia.

In cazul in care despagubirile sunt cerute sub forma unei dobanzi contractuale sau legale, acestea sunt calculate in afara principalului.

„In cadrul acestei proceduri se pot cere si despagubiri sub forma dobanzii legale, acolo unde litigiul are ca obiect o suma de bani. Un consumator poate avea o cerere principala in valoare de 1999 euro si solicita si dobanzi de 200 de euro. In acest caz, cererea este acceptata”, explica MihaiTtitichi.

Pasii de urmat

In primul rand, consumatorul trebuie sa repereze instanta nationala competenta, din statul in care activeaza comerciantul. Acest lucru se face prin intermediul prevederilor  Regulamentului 44/2001 privind competenta judiciara. Instantele competente si lista acestora in functie de regiuni pot fi gasite pe site-ul Atlasului Judiciar European de Materie Civila,creat de Comisia Europeana:

http://ec.europa.eu/justice_home/judicialatlascivil/html/sc_courtsJurisd_ro.htm

De exemplu, daca un comerciant roman a achizitionat un produs direct dintr-un magazin din Germania, instanta competenta va fi cea germana din raza teritoriala in care are sediul comerciantul. Pentru declansarea procedurii, consumatorul aflat intr-un litigiu transfrontalier trebuie sa completeze un formular standard, stabilit prin Anexa 1 la Regulamentul 861/2007(formular A).  Formularul poate fi procurat fie de la instantele competente, fie de pe site-ul Atlasului Judiciar:

http://ec.europa.eu/justice_home/judicialatlascivil/html/sc_filling_ro.htm

Formularul trebuie completat in limba sau in una din limbile de procedura ale instantei competente si trebuie sa contina, printre altele, si o descriere a probelor care sustin cererea, precum si documente justificative (traduse, preferabil, in limba sau una din limbile de procedura ale instantei).

Formularul completat si documentele justificative sunt trimise instantei competente prin posta sau prin orice alt mijloc de comunicare acceptat de statul membru in care s-a initiat procedura.

Limba de procedura pentru instantele din fiecare stat membru si mijloacele de comunicare acceptate  se gasesc la:

http://ec.europa.eu/justice_home/judicialatlascivil/html/sc_communicationsHTML_ro.htm

Daca instanta considera ca informatiile primite de la reclamant sunt inadecvate sau formualarul nu a fost completat corect, aceasta ii acorda reclamantului posibilitatea sa rectifice documentele.

Procedura privind cererile cu valoare redusa este scrisa. Ca o exceptie, in anumite cazuri, instanta poate dispune organizarea unei dezbateri orale, daca apreciaza acest fapt ca fiind necesar, sau la solicitarea uneia dintre parti. Instanta poate sa refuze o astfel de solicitare, in cazul in care considera ca, tinand cont de circumstantele cauzei, nu este necesara o dezbatere orala pentru desfasurarea corecta a procesului.

In urmatoarea etapa, instanta il instiinteaza in scris pe parat (comerciant), in termen de 14 zile de la primirea reclamatiei de la consumator, de existenta litigiului si a probelor existente impotriva lui. Paratul, la randul lui, are la dispozitie 30 de zile sa transmita un raspuns, insotit, eventual, de documente justificative.

Apoi, in termen de 14 zile, instanta judecatoreasca comunica reclamantului o copie a raspunsului paratului. Daca paratul formuleaza o cerere reconventionala (prin care formuleaza pretentii impotriva reclamantului), reclamantul trebuie sa raspunda in 30 de zile.

In termen de 30 de zile de la primirea raspunsului de la parat sau de la reclamant (daca exista o cerere reconventionala) ori dupa 30 de zile de la dezbaterea orala sau dupa primirea tuturor informatiilor necesare, instanta pronunta o hotarare, care este executorie. „Un astfel de litigiu ar trebui sa dureze, daca sunt respectate termenele prevazute, in jur de 5 luni”, spune Mihai Titichi.

Partea care pierde suporta cheluielile de judecata

Hotararea poate fi atacata in cadrul unei cai de atac (apel, recurs), in functie de fiecare stat membru si de termenele de procedura stabilite, ce se pot verifica la adresa:

http://ec.europa.eu/justice_home/judicialatlascivil/html/sc_courtsAppeal_ro.htm

Un comentariu la „Ai fost inselat de un comerciant dintr-un stat membru UE?Procedura este publicata de catre Casa de avocatura Coltuc!”

  1. Legile se schimba permanent, astfel ca, in cazul in care firma dvs. nu are un departament juridic care sa se ocupe de situatia companiei dumneavoastra, externalizarea serviciilor juridice este o necesitate, fie ca e punctuala sau permanenta.
    Cine suntem?
    Buna ziua! Suntem o echipa tanara, dar experimentata, de avocati reuniti de catre avocatul titular Coltuc Marius sub umbrela Cabinetului de avocatura Coltuc inca din 2005. Avem sediul in Bucuresti, dar ne puteti regasi si pe internet la adresa https://www.coltuc.ro. Incercam sa fim cat mai sociabili, astfel incat ne veti regasi si pe Facebook, Twitter sau LinkedIn. Serviciile juridice pe care le oferim se adreseaza atat companiilor, cat si persoanelor fizice. Ne-am propus ca fiecare caz in parte sa fie o reusita, astfel ca ne canalizam toata energia in a invata continuu si a oferi clientului servicii profesioniste, prompte si eficiente.

Lasă un comentariu