2 comentarii la „Dobanda de referinta a BNR – noiembrie 2008”

  1. indiscutabil, banca centrala a gestionat cu succes situatia pana in prezent.

    in egala masura, a sustine ca Romania are o economie functionala este mai mult decat hazard. noi avem probleme structurale si de competitivitate care o sa ne iasa pe nas. cu sau fara actiuni pe piata monetara, rationale sau nu. situatia de criza, indiferent de tipul de operator, atrage comportamente irationale.

    nu sustin cauza bancilor… dimpotriva, cred in ceea ce se numesc fundamentale si activitati productive cu bataie pe termen lung. insa a da vina pe banci exclusiv este de asemenea o eroare. am iubit cu totii bancile cand ne dadeau credite pentru orice, oricum, oricand… irationali? am fost cu totii! consumul a depasit orice limita de bun simt la nivel de gospodarie, companie sau la nivel guvernamental. am inghitit mai mult decat puteam duce si, normal, am facut indigestie.

    in concluzie, ca sa nu abuzez de spatiul dumneavoastra: cred ca a alimenta tensiuni suplimentare in zona bancara este pe cat de tardiv, pe atat de periculos. iesirea din situatia de fata se poate face in doua feluri: adancirea pana la limite ca sa curete toate toxinele, sau restabilirea increderii in sistemul bancar care sa isi poata relua finantarea oricarei activitati economice! inclusiv plata salariilor noastre, ale tuturor. iar al doilea scenariu (pe care banuiesc il dorim cu totii) nu e posibil alimentand constant ura fata de aceasta bransa.

  2. Zeci de mii de romani in imposibilitatea de a-si achita ratele la creditele contractate, sute de firme avand dificultati reale in a-si finanta activitatea, fortate sa-si reduca drastic costurile, inclusiv probabil prin dispononibilizari. Acestea ar fi fost o parte dintre consecintele cu care ne-am fi confruntat daca atacul agresiv, ambitios si stupid al catorva institutii financiare straine la adresa leului ar fi reusit.

    Confruntate cu propria incompetenta care le-a adus in pragul falimentului, Goldman Sachs (inclusă in „planul de salvare” al Trezoreriei americane), Barclays (unde Guvernul britanic va deveni actionar pentru a o finanta) si Morgan Stanley (care a inregistrat pierderi de 3,7 miliarde de dolari in noiembrie anul trecut) s-au gandit sa isi scoata o parte din “parleala” atacand monedele catorva state est-europene.

    Conform estimarilor, impotriva leului s-au pariat peste 2 miliarde de euro, incercandu-se aducerea cursului la nivelul de 4,2-4,5 lei/euro. Gratie interventiei prompte si strategiei eficiente a BNR, atacul a fost respins, iar cei care au pariat impotriva leului au inregistrat pierderi consistente.

    Hienele financiare au fost astfel puse in situatia penibila de a nu avea de unde să ia bani pentru a-si plăti datoriile, BNR lăsand, in mod intentionat, piata fără lichidităti. Panicati, speculantii au incercat să “isi inchidă pozitiile”, adică să-si plătească datoriile, cu bani imprumutati de pe piata monetară, insă lipsa acestora a dus dobanzile la cote record.

    Acest atac s-a desfasurat pe fondul aparitiei unor asa zise « analize » ale unor mari banci straine potrivit carora Romania este « vulnerabila ». Ironia face ca aceste rapoarte sa apartina exact acelor institutii ajunse in pragul falimentului ca urmare a unor politici financiare dezastruase.

    In disperare de cauza, speculantii au incercat sa simuleze un blocaj al pietei bancare generat de lipsa de lei, marind artificial dobanzile afisate. 3 banci care opereaza pe piata locala, in spatele carora se afla Goldman Sachs, Barclays si Morgan Stanley au cotat ratele de dobanda la lei la niveluri foarte mari, spre deosebire de restul pietei care avea niveluri mult mai mici, dupa cum era normal. Dobanzile pe piata SWAP au ajuns pana la 500%.

    Mai mult decat atat, aceste 3 banci nu au venit la BNR sa se imprumute la dobanda Lombard (imprumutul de urgenta de la BNR) de 14,25%, cu toate ca aveau aceasta posibilitate.

    „Este de neinteles ceea ce fac ei. S-a esuat pe un atac pe leu in mod evident si se incearca mascarea acestor pierderi pe imaginea unei crize de lichiditate care nu exista”, spunea Guvernatorul Mugur Isarescu.

    Strategia celor 3 implica, pe langa destabilizarea sistemului financiar romanesc, trasferarea pe umerii clientilor romani a propriei incompetente agresive prin marirea artificiala a dobanzilor la credite. O parte dintre creditele contractate de populatie au dobanda variabila, calculata in functie de ROBOR.

    Cele 3 banci au ridicat artificial dobanda ROBOR in ziua de miercuri, 22 octombrie 2008, afisand cotatii de pana la 100%! …care credeti ca sunt cele trei banci????

Lasă un comentariu