Inalta Curte a decis: Toti romanii care s-au adresat instantei isi vor primi banii inapoi pe taxa de poluare

Statul roman nu mai are loc de intors: trebuie sa dea banii inapoi pe taxa de poluare pentru masinile second hand inmatriculate in Romania tuturor celor care depun cereri de restituire in instanta. Asa a stabilit Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), printr-o decizie emisa dupa o interventie in interesul legii.
„Controversa a luat sfarsit, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectiile Unite a rezolvat nelamuririle Procurorului General si tentativa Statului Roman de a evita restituirea taxelor de poluare, in urma pronuntarii hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene in afacerile Tatu si NisipeanuI”Potrivit reprezentantilor Tribunalului Timis, unde se judeca pe fond cererile de restituire  a taxei, din ianuarie 2010 pana in prezent au fost inregistrate 1.500 de cauze. In ultimul an au fost solutionate prin sentinte definitive 89 de dosare, dintre care 48 au fost decizii de restituire a taxei de poluare.

„In momentul in care se obtine sentinta ni se comunica si, in 45 de zile, banii sunt in cont. Nu am avut niciun fel de  probleme cu restituirea banilor”,a spus seful Directiei Generale a Finantelor Publice Timis, Mircea Calin.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 24 din 14 noiembrie 2011, pronuntata in dosarul nr. 9/2011 admite recursurile in interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi si Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj si stabileste ca:

1. Actiunea avand ca obiect obligarea Institutiei Prefectului prin serviciul de specialitate, la inmatricularea autovehiculelor second-hand achizitionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, fara plata taxei de poluare prevazuta de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 si fara parcurgerea procedurii de contestare a obligatiei fiscale prevazuta de art. 7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 este admisibila.

2. Procedura de contestare prevazuta de art.7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 raportat la art. 205-218 din Codul de procedura fiscala nu se aplica in cazul cererilor de restituire a taxei de poluare intemeiate pe dispozitiile art. 117 alin. 1 lit. d din acelasi cod.

Obligatorie, potrivit art. 33o indice 7 alin.4 din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica, azi, 14 noiembrie 2011.

 

 

 

Un comentariu la „Inalta Curte a decis: Toti romanii care s-au adresat instantei isi vor primi banii inapoi pe taxa de poluare”

  1. Legile se schimba permanent, astfel ca, in cazul in care firma dvs. nu are un departament juridic care sa se ocupe de situatia companiei dumneavoastra, externalizarea serviciilor juridice este o necesitate, fie ca e punctuala sau permanenta.
    Cine suntem?
    Buna ziua! Suntem o echipa tanara, dar experimentata, de avocati reuniti de catre avocatul titular Coltuc Marius sub umbrela Cabinetului de avocatura Coltuc inca din 2005. Avem sediul in Bucuresti, dar ne puteti regasi si pe internet la adresa https://www.coltuc.ro. Incercam sa fim cat mai sociabili, astfel incat ne veti regasi si pe Facebook, Twitter sau LinkedIn. Serviciile juridice pe care le oferim se adreseaza atat companiilor, cat si persoanelor fizice. Ne-am propus ca fiecare caz in parte sa fie o reusita, astfel ca ne canalizam toata energia in a invata continuu si a oferi clientului servicii profesioniste, prompte si eficiente.

Lasă un comentariu