Votul uninominal nu este lipsit de neajunsuri. Candidaţii care nu iau 50 la sută plus unu din voturi nu au nicio garanţie că vor ajunge în Parlament. Chiar dacă s-au clasat pe primul loc în colegiu.
În primul rând, pentru că aşa-zisul vot uninominal nu este, de fapt, uninominal, ci un sistem mixt. O combinaţie între sistemul electoral proporţional, pe liste şi sistemul electoral majoritar. A rezultat un sistem în care scorul obţinut de partid contează mai mult în obţinerea mandatului decât performanţa candidatului.
Spre exemplu, un candidat care se plasează pe primul loc în colegiu va obţine mandatul doar dacă partidul său va ieşi şi el primul la nivel judeţean. Astfel, fotoliul de parlamentar ar putea reveni celui clasat pe locul al doilea sau chiar al treilea pentru că partidele lor au ieşit primele la nivelul circumscripţiei.
Dacă departajarea candidaţilor din colegiu nu se va putea face în funcţie de scorul partidului la nivel judeţean, atunci repartizarea mandatului va depinde de rezultatele partidului la nivel naţional. Pe de altă parte, regula se schimbă în cazul alegerilor parţiale organizate atunci când un fotoliu de parlamentar rămâne vacant. Va ieşi câştigător candidatul care va întruni cel mai mare număr de voturi, chiar dacă sub 50 la sută.
Sursa: Realitatea TV
Cum comentati?