Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) va lua in discutie posibilitatea organizarii unui nou examen de intrare in profesia de avocat

Notele proaste si gradul foarte scazut de promovabilitate la examenul din acest an pentru intrarea in profesia de avocat au provocat ingrijorare in randul dascalilor, ca si in randul forurilor de conducere ale avocatilor. Din cate

relateaza Decanul Baroului Galati, Mircea Breahna, subiectul a fost discutat deja la Bucuresti de toti vicepresedintii centrelor teritoriale de examen si urmeaza sa fie dezbatut in continuare la inceputul lui decembrie. Breahna spune ca s-a propus organizarea unui nou concurs in lunile aprilie-mai ale anului viitor.

Noi am propus un nou examen pentru aprilie – mai 2012, pentru ca absolventii de drept sa mai aiba o sansa de a intra in Barou. Ne mentinem propunerea pentru ca, la nivel national, nu a intrat minimul de 15 la suta din totalul candidatilor”, a explicat Mircea Breahna.

Programe de scolarizare si teste

De cealalta parte, Decanul Facultatii de Stiinte Juridice, Sociale si Politice de la Galati, Raducan Oprea, spune ca, in ceea ce il priveste, va introduce programe de scolarizare si teste, care sa ii familiarizeze pe studenti cu cerintele examenului de intrare in profesie sau cu cele presupuse de admiterea la Institutul National al Magistraturii.

Nu pot sa cred. Anul acesta am avut o promotie foarte buna. Si judec asta dupa notele obtinute la examenul de licenta”, cauta Decanul Facultatii de Stiinte Juridice explicatii. „Legislatia s-a schimbat foarte mult in ultima vreme si, probabil, nu au avut timp suficient sa se pregateasca pentru acest examen. Eu, personal, pot sa va spun ca voi incerca de anul acesta sa introduc in programele de scolarizare si teste precum cele de la admiterea in barou sau la INM. Sper sa le fie de ajutor studentilor nostri si o astfel de experienta sa nu se mai repete. Rezultatele de anul acesta sunt total nemultumitoare si vom incerca sa venim in ajutorul studentilor nostri”, a spus Raducan Oprea.

Pe de alta parte, unul dintre „veteranii” lumii avocatiale din Galati, avocatul Domnica Toader sustine ca este primul an in care se face o selectie adevarata si ca aceasta metoda de examinare trebuia introdusa de mult. „Daca nu se schimba metoda de examinare si de corectare intrau probabil toti cei inscrisi”, este de parere Domnica Toader. „Pot sa va spun de exemplu ca, in ultimii sapte ani, la Galati, au intrat 250 de avocati noi. Au fost foarte multi cei care au intrat fara sa aiba cunostinte minime de drept. Abia anul acesta putem vorbi de o selectie adevarata. Dupa notele care s-au obtinut putem trage concluzia cat de pregatiti sunt”, sustine Toader.

Corectura lucrarilor, in atentia UNBR

Din cate a lasat sa inteleaga decanul Baroului Galati, la intrunirile UNBR se va aborda si problema modului de corectare a lucrarilor. „Am discutat la intalnirea precedenta despre faptul ca unii candidati au avut note cu trei puncte mai mari dupa contestatii, cum a fost si cazul domnului Soric ( in urma contestatiei depuse, Aurelian Soric, fostul sef al politiei Piatra Neamt a obtinut mariri considerabile de note, in special la Drept civil si Drept procesual penal, care nu i-au adus, insa, o medie care sa ii permita intrarea in avocatura – n.red)”, a aratat Breahna. „Se pare ca acestor candidati li s-au corectat a treia oara lucrarile si li s-a redus din note”, a mai spus el.

Un alt subiect in atentia UNBR se pare ca va fi si modul in care au fost corectate lucrarile candidatilor la definitivat. Pentru ca, asa cum spune Breahna, sunt voci care reclara erori in corectarea lucrarilor. „Pe holurile Tribunalului se discuta aprins despre faptul ca au fost mari erori la corectarea lucrarilor. Vom vedea”, conchide Mircea Breahna.

 

Lasă un comentariu