Un nou recurs in interesul legii a fost promovat de procurorul general al Romaniei, cu privire la caracterul public sau nepublic al sedintelor de judecata al caror obiect il constituie solutionarea cererilor de liberare provizorie sub control judiciar
Procurorul Kovesi a constatat ca exista o practica neunitara la nivelul instantelor si a sesizat ICCJ in sensul judecarii acestor cauze exclusiv in sedinta publica, potrivit si principiului publicitatii.Caracterul neunitar al practicii judiciare a rezultat in urma analizei hotararilor judecatoresti in aceasta materie, conturandu-se astfel, doua orientari:
– Intr-o prima interpretare, unele instante au judecat cererea de liberare provizorie sub control judiciar in Camera de Consiliu.
– alte instante, insa, au solutionat acelasi gen de cereri in sedinta publica.
Aceasta din urma orientare este considerata de institutia noastra ca reprezentand interpretarea cea mai apropiata de vointa legiuitorului, in ceea ce priveste consacrarea unuia dintre principiile comune ale fazei de judecata a procesului penal.
Astfel, principiul publicitatii este consacrat atat de dispozitiile art. 6 paragraful 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cat si pe plan intern de prevederile art. 290 alin. 1 fraza I din Codul de procedura penala si respectiv de dispozitiile art. 197 alin. 2 din acelasi cod.
Prevederile enuntate mai sus trebuie interpretate in stransa corelatie si cu dispozitiile art. 1402 alin. 2, art. 146 alin. 4, art. 1491 alin. 4 si ale art. 159 alin. 2 din Codul de procedura penala care instituie exceptii de la principiul publicitatii sedintei de judecata.
Pe de alta parte, in dispozitiile art. 1601 – art. 16010 din Codul de procedura penala referitoare la liberarea provizorie sub control judiciar nu sunt prevazute norme derogatorii de la principiul publicitatii care guverneaza faza de judecata a procesului penal.