Alt proces cu banca castigat!

Impactul acestei decizii a Justitiei romane este major, in primul rand pentru ca priveste o problematica juridica stringenta pentru un mare numar de consumatori de produse bancare, cat si pentru ca dovedeste ca independenta si impartialitatea justitiei sunt cea mai buna garantie contra abuzului de putere economica.

Robert Harris ne spune in romanul Imperium, evocand o pledoarie a lui Cicero (avocat de profesie si moralist), ceva ce ar putea caracteriza la modul profund stilul de batalie juridica ce se poarta in procesele privind clauzele abuzive.

“In conditiile crizei politice profunde pe care o traim [se pare ca politica este predestinata a fi intr-o criza perpetua (n.n.)], va este oferit, nu in virtutea intelepciunii umane, ci aproape ca un dar divin, insusi lucrul de care aveti cea mai mare nevoie in aceasta perioada – un lucru care va ajuta mai mult decat orice altceva la atenuarea lipsei de popularitate a profesiunii dvs. si a suspiciunilor care planeaza asupra acestor sali de judecata. S-a impamantenit credinta – o credinta care este la fel de primejdioasa si daunatoare pentru republica, precum este si pentru dvs. – ca aceste instante de judecata nu vor condamna niciodata vreun om, indiferent cat de vinovat ar fi el, daca el are suficienti bani. […]

Nu aveti decat sa pronuntati verdictul de vinovat impotriva acestui om si veti recastiga respectul care vi se cuvine. Dar, daca nu-l veti gasi vinovat – daca averea lui imensa este suficient de mare pentru a va zdruncina cinstea – ei bine, atunci macar voi reusi sa spun ca am realizat ceva. Natiunea nu va crede niciodata ca acuzatul are dreptate si ca eu gresesc, ci, cu siguranta, va fi aflat tot ceea ce trebuia sa afle despre aceasta instanta”.

Parafrazand pledoaria atribuita lui Cicero, putem afirma ca Tribunalul Bucuresti si-a castigat respectul cuvenit din partea cetatenilor prin pronuntarea unei hotarari favorabile majoritatii reclamantilor in dosarul nr. 53789/3/2010, reprezentati de SCA Piperea si Asociatii, dosar ce are ca obiect declararea caracterului abuziv al unor clauze din contractele de credit incheiate cu banca, o corporatie financiara culpabila de inserarea in contract si utilizarea clauzelor abuzive.

S-a dovedit astfel ca justitia poate fi infaptuita chiar daca raportul de forte este disproportionat, chiar daca interesele bancilor au fost aparate de unele dintre cele mai mari case de avocatura si chiar impotriva campaniei mediatice insidioase declansate impotriva reclamantilor si a avocatilor lor.

Lasă un comentariu