Casa de avocatura Coltuc va explica ce inseamna Motiunea de cenzura

Sub aspect constitutional, sediul materiei privind motiunea de cenzura este art. 113 din Constitutie, republicata. Astfel, alin. (1) al art. 113 statueaza ca, in sedinta comuna, Camera Deputatilor si Senatul pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Din aceasta definitie rezulta ca aceasta modalitate de control parlamentar este actul opus investiturii Guvernului prin votul de incredere al Parlamentului.

Prezumtia de incredere de care se bucura Guvernul din momentul investirii poate fi rasturnata numai cu votul expres al unei majoritati contrare, avand astfel semnificatia pierderii increderii majoritatii initiale.

Scopul motiunii de cenzura este de a angaja o dezbatere publica asupra politicii de ansamblu a Guvernului, pentru a evalua daca acesta mai dispune sau nu de sprijin politic din partea forului reprezentativ, in vederea demiterii sale.

Cauza retragerii increderii acordate Guvernului o constituie destramarea majoritatii parlamentare care sprijina Guvernul, insotita si de imposibilitatea desfasurarii activitatii guvernamentale in absenta sprijinului parlamenta

Lasă un comentariu