Drepturile unei persoane condamnate

V-ati intrebat care sunt drepturile unei persoane condamnate?Le veti gasi tratate in acest articol.Stabilirea regimului de executare al persoanelor private de libertate se realizează în termen de cel mult 30 de zile de la primirea în locul de deţinere, iar în cazuri excepţionale perioada se poate prelungi cu maximum 10 zile.

În acest context, până la stabilirea regimului de executare a pedepsei, persoana în cauză beneficiază de un număr de 4 vizite lunar şi poate primi lunar un pachet cu produse alimentare în greutate de maximum 10 kg, la care se poate adăuga o cantitate de maximum 6 kg de fructe şi legume, precum şi o cantitate de maximum 20 litri de apă minerală şi/sau băuturi răcoritoare (temei legal: prevederile OMJ nr. 2714/C/2008).

În vederea vizitării persoanelor private de libertate, membrii de familie ai acestora sau alte persoane trebuie să-şi anunţe intenţia de a efectua vizita, telefonic, prin e-mail sau direct la sediul penitenciarului, în timpul programului de lucru al sectorului de acordare a drepturilor la pachet şi vizită, înainte de data prezentării.
În cazul în care sunt respectate toate cerinţele legale, lucrătorul desemnat din cadrul sectorului de acordare a drepturilor la pachet şi vizite, va comunica solicitantului data şi ora pentru efectuărea unei vizite cu durata de până la 2 ore (temei legal: art. 4 din OMJ nr. 2714/C/2008, art. 3 din Decizia 448 din 06.07.2010).

În ceea ce priveşte vizitele cu apărătorul, persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate au dreptul de a primi oricând, în condiţii de confidenţialitate, vizite ale acestuia. Menţionăm că aceste vizite se acordă în afara drepturilor prevăzute de art. 4 din OMJ nr. 2714/C/2008 (temei legal: art. 48 alin. (5) din Legea nr. 275/2006, art. 46 alin (1) şi (2) şi art. 49 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006).

Ascultarea (audierea) persoanelor private de libertate în incinta locurilor de deţinere se poate face de către reprezentanţi ai structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, în baza delegaţiei semnate de procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală în cauză ori, după caz, de către şefii Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, inspectoratelor de poliţie judeţene, directorul general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, al Direcţiei Generale Anticorupţie, precum şi de conducătorii structurilor teritoriale cu funcţie de reprezentare la nivel de şef birou, avizată de directorul penitenciarului.

De asemenea, ascultarea persoanelor private de libertate în incinta locurilor de deţinere se poate face şi de către: procuror – în exercitarea atribuţiilor de serviciu, senatori sau deputaţi ai Parlamentului României şi europarlamentari – cu împuternicire din partea comisiei din care fac parte, reprezentanţii serviciilor de probaţiune – în exercitarea atribuţiilor de serviciu, avocatul unei alte persoane – care justifică un interes legitim, în baza împuternicirii date în conformitate cu contractul de asistenţă avocaţială.

Lasă un comentariu