Noua Lege a pensiilor 2012

Practic, noua lege conţine vechile prevederi, în proporţie de peste 90%, la care au fost adăugate o serie de prevederi în defavoarea cetăţeanului. Pentru că am fost asaltaţi la redacţie de pensionarii nemulţumiţi, am solicitat precizări

consilierului Federaţiei „Înfrăţirea”, Ioan Pamparău. Culmea este că, la o saptamana de la publicarea Legii în Monitorul Oficial si inainte de intrarea  in vigoare, a fost déjà modificat prin OUG 117/23. 12. 2010, iar modificarea a vizat nu mai putin de 21 de articole. Motivele modificarii pot face parte din antologia umorului inept si merita ca cetatenii sa le cunoasca. Modificarea s-a facut pentru ca era necesara -cităm – “transpunerea in legislatia nationala” a Directivelor Europene referitoate la “accizele aplicate tutunului prelucrat”, ” locul de prestare a serviciilor“, “taxarea inversa pentru prestarea unor servicii care prezinta risc de frauda” si “sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata” !

„Luxul” de a fi pensionar
Una dintre cele mai contestate prevederi este creşterea vârstei de pensionare la femei, de la 60 la 63 de ani. De asemenea, s-a majorat şi stagiul complet de cotizare la femei, de la 30 la 35 de ani. Acest lucru duce la o diminuare a cuantumului pensiilor cu 15% din start, pentru că punctajul total se împarte acum la 35 şi nu la 30, cum prevedea vechea lege.

De asemenea, s-a anulat reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au lucrat în fosta grupa I de muncă. „Această grupă de muncă, acordată celor care au lucrat în turnătorii, forje, în medii foarte periculoase şi nocive, a fost anulată dintr-un condei, deposedând pentru viitor şi în mod discriminatoriu şi arbitrar foştii salariaţi de un drept legitim, obţinut prin muncă grea”, spune Pamparău.
Au crescut şi penalităţile aplicate pensiilor anticipate parţial de la 30% la 45%, ceea ce determină reducerea la aproape jumătate a pensiilor şi, în acelaşi timp, nu vor mai beneficia nici de reducerile datorate lucrului în grupa a II-a de muncă. Penalizarea este aplicată până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Ministerul Finanţelor, „stăpânul pensiilor“

O altă prevedere vizează îngheţarea creşterii valorii punctului de pensie la nivelul de 732,8 lei, până în 2012. Ultima creştere a valorii punctului de pensie s-a făcut în ocrombrie 2008, iar schimbarea modului de calcul a valorii punctului de pensie s-a realizat în defavoarea cetăţeanului. „Dacă până acum punctul de pensie trebuia să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie, în prezent valoarea lui rămâne îngheţata, iar în viitor se va indexa cu rata inflaţiei şi cu jumătate din indicele de creştere a salariului mediu brut. În prezent, valoarea punctului de pensie trebuia să fie de 910 lei, adica 45% din 2.022 lei, cât este salariul mediu brut în 2011″, spune specialistul Federaţiei „Înfrăţirea”.
O altă chestiune delicată este transferarea deciziilor privind plata şi impozitarea pensiilor, stabilirea cotelor de CAS şi a tuturor măsurilor legate de taxarea suplimentară şi impozitarea pensiilor către Legea Codului Fiscal. De acum încolo, deciziile majore privind pensiile rămân la mâna Ministerului de Finanţe şi se pot modifica oricând şi oricum.

Şi profesorii au de suferit: este vorba despre anularea prevederii prin care profesorii cu minimum 25 de ani vechime în învăţământ se puteau pensiona cu 3 ani mai devreme. De asemenea, şi mecanismul de contestare a deciziei de încadrare în grad de invaliditate se complică inutil, prin formarea unei Comisii Regionale de Contestaţii, care va reuni mai multe judeţe. Pensionarii bolnavi sunt plimbaţi prin alte judeţe pentru a contesta decizia, iar braşovenii vor fi arondaţi, probabil, comisiei de la Cluj.

Femeile pierd 15% la pensie!

Iata o demonstraţie matematică simplă, pentru informarea pensionarilor şi pe înţelesul tuturor. Creşterea stagiului de cotizare la femei de la 30 la 35 de ani cauzează o scădere a pensiilor cu 15%. De exemplu, daca după Legea 19/2000, abrogată, o persoană avea 60 de puncte, acestea se împărţeau la 30 de ani şi se obţineau 2 puncte, care înmulţite cu valoarea punctului de 732,8 se obţinea o pensie de 1.465 de lei. După legea nouă acelaşi număr de puncte se împarte la 35 de ani şi se obţine un punctaj de 1,71428 şi o pensie de 1.256 lei, cu 209 lei mai mică. În plus, din cauza inflaţiei, în perioada 2009-2011, puterea de cumpărare a a scăzut cu cel puţin 18,8%.

Taxa CAS = pensii mai mici cu 15%

Reintroducerea plăţii asigurărilor de sănătate reduce pensiile cu încă 5,5%. Plata aceasta a existat până în anul 2006, însă sumele nu se deduceau din pensii, ci se plăteau de către bugetul de asigurări sociale către bugetul Sănătăţii, iar pensiile nu scădeau. Acum, banii sunt luati direct din cuantumul pensiei, iar calculul se face pentru toata suma şi nu cum eronat ni se sugerează, că s-ar lua doar pentru ce depăşeşte 740 lei. Impozitarea pensiilor ce depăşesc 1.000 lei înseamnă diminuarea acestora cu încă 16% din suma ce depăşeşte 1.000 lei, iar transferul a 3% din CAS către fondurile private de pensii diminuează punctajul anual si in consecinta cuantumul pensiei cu 10%.

Un comentariu la „Noua Lege a pensiilor 2012”

  1. la pensia de urmas daca mai lucrez ,suma nu trebuie sa depaseasca 1/4 dupa vechea lege 19/2000 sau 0.35%dupa noua lege263/2010 din sal mediu brut pe economie care este de 2117 lei pe 2012. mi s-a taiat pensia dupa legea 19/2000 deoarece primesc salariu de insotitor pt copil handicapat care este minim pe economie .este corect va mutumesc.

Lasă un comentariu