O apărare eficace în domeniul criminalităţii informatice

În ultimii ani, în practica judiciară penală s-a conturat o strategie interesantă în vederea eludării răspunderii penale. Aceasta implică invocarea de către inculpat a unei apărări de tipul fapta a fost săvârşită de către o altă persoană. Spre deosebire de infracţiunile tradiţionale, unde această strategie necesită indicarea unei alte persoane susceptibile de a fi săvârşit fapta supusă discuţiei (p. 9), în domeniul criminalităţii informatice analiza dobândeşte unele trăsături proprii.

Astfel, inculpatul ar putea invoca faptul că un program maliţios (Trojan horse), existent pe propriul sistem informatic a făcut posibil ca o terţă persoană să săvârşească prin intermediul acestuia o faptă prevăzută de legea penală. Prin urmare, elementele probatorii ce indică cu certitudine utilizarea respectivului sistem informatic în vederea săvârşirii unor infracţiuni aparţinând domeniului criminalităţii informatice (e.g. atacuri de tip denial-of-service, accesarea de site-uri pornografice, etc.) vor deveni irelevante. Concluzia se bazează pe considerentul conform căruia instrumentul prin care a fost săvârşită infracţiunea (sistemul informatic aparţinând inculpatului) a fost utilizat de o terţă persoană, prin intermediul unui program maliţios. Cel puţin aşa s-ar prezenta linia de argumentare în vederea construirii strategiei de apărare.

Fără a intra într-o analiză in extenso cu privire la acest subiect, ne vom referi la câteva decizii de speţă unde această strategie a rezultat într-o soluţie de achitare.

În cauza Aron Caffrey (p. 3-7) inculpatul a fost acuzat de săvârşirea unui atac DdoS (distributed denial-of-service attack). Acesta nu a negat faptul că propriul sistem informatic a fost utilizat în vederea comiterii infracţiunii. Totuşi, a susţinut că gruparea de hackeri din care făcea parte a utilizat fără consimţământul acestuia un program maliţios ce a oferit posibilitatea unor terţe persoane să utilizeze funcţiile sistemului informatic (p. 5). În ciuda afirmaţiilor făcute de inculpat, în urma percheziţiei informatice nu a fost găsită nicio urmă a vreunui astfel de program maliţios. Cu toate acestea, inculpatul a fost achitat

Lasă un comentariu