„Greul activitatii se muta din instanta, in birou”

,Am inceput sa mergem pe sistemul occidental in care probatiunea sa se faca inaintea procesului. In momentul in care te adresezi instantei toata probatiunea este facuta de catre parti, fie prin avocati, fie sub alta forma, prin

mediatori. Practic, judecatorul primind dosarul va da numai o hotarare. Adica, accentul nu va mai cadea pe faza contencioasa in fata judecatorului, ci se va desfasura pe parti. Cam asta se incearca, in principiu. In ce masura vom reusi, urmeaza sa o arate practica’’,  a mai aratat Stefan Herchi.

Solutii amiabile

Noul Cod de Procedura Civila va pune, de asemenea, accentul pe incercarea de a soutiona amiabil un eventual diferend, scopul fiind acela de a nu investi instanta de judecata cu o noua cauza. Numai in cazul in care nu se va putea ajunge la o asemenea solutie pe cale amiabila se ajunge in instanta.

,,La societatile comerciale problema e partial simpla. In mod normal, ei nu trebuie sa astepte solutii de la instanta. In momentul in care ei ajung la asemenea probleme litigioase, firmele au dreptul sa se adreseze unei instante arbitrare: fie unui arbitru pe care-l aleg ei, poate o persoana fizica, fie unui arbitraj institutionalizat, cum e cel de la Camera de Comert.

Acolo hotararea e rapida, se da fara probleme. In procedurile comerciale din fata instantelor de judecata, deja s-au accelerat multe procesele pentru ca s-au introdus procedurile noi, cum a fost cea cu Ordonanta 5 sau 119, prin care s-au accelerat aceste procese, dar si la ei va fi aceiasi solutie ca si in cazul persoanelor fizice, deci se va incerca accelerarea proceselor, tocmai pentru a nu astepta un an de zile pana obtii o hotarare pe care eventual sa o poti executa.

Problema nu este insa asta, ci ca, pana ajungi sa executi o hotarare, firma debitoare intra in insolventa si nu mai ai ce urmari sau executa. Asta e marea problema in Romania: nu obtinerea unei hotarari in favoarea celui care intr-adevar are dreptul la ea, ci executarea. In opinia mea, legea falimentului este facuta sa-i ajute pe debitori, nu pe creditori’’, este de parere profesorul Stefan Herchi.

Lacune

Avocatul crede ca, exact ca si Noul Cod Civil, si Noul Cod de Procedura Civila are multe lacune. ,,Deja se discuta de modificarea Noului Cod Civil. Necazul e ca va aparea legea de punere in aplicare a Noului Cod de Procedura Civila, iar legea de punere in aplicare a Noului Cod Civil deja a modificat Codul Civil’’, atrage atentia Herchi.

Avocatul sustine ca nu stie, insa, cum va putea judecatorul sa estimeze, inca de la primul termen de judecata, perioada cat va dura procesul. ,,Cum poti tu estima un proces? Va dau un exemplu: Legea 18 privind Codul Funciar a generat in Romania un milion de procese din cauza modului in care a fost conceputa legea (dovada ca a fost modificata de nu stiu cate ori) si a modului in care a fost pusa in aplicare aceasta lege. Nu oamenii au fost vinovati pentru aceste procese, ci sistemul, institutia’’, a mai spus Herchi.

,,Sa estimezi durata unui proces e ca si cum ai juca la loto. Nu stii ce intervine. E adevarat ca, potrivit Noului Cod de Procedura Civila, cand mergi la judecator cu dosarul gata facut nu vei mai putea modifica cum faci acum: schimbi obiectul cauzei prin actiuni sau prin cereri aditionale. Posibil ca asta s-a avut in vedere. Nemaiexistand aceste divagatii de la o linie de la care ai pornit se poate estima. Mie mi se pare absurd acest lucru. Si nu stiu ce eficenta si ce rost are o asemenea chestie’’, se intreaba avocatul.

Criza de magistrati

Stefan Herchi sustine ca tergiversarea cauzelor este un subiect de domeniul trecutului si ca acest fenomen nu reprezinta mai mult de unu-doi la suta din totalul cauzelor de pe rolul unei instante. ,,Sa recunoastem ca, uneori, si partile si avocatii au interesul sa traga de timp. Cifra este oricum nesemnificativa. Si atunci despre ce tergiversare vorbim, cand fiecare parte are interesul sa obtina cat mai repede o hotarare judecatoreasca pe care sa o poata pune in aplicare?! Daca exista o cauza complicata, nu judecatorii sunt de vina ca dureaza atata sau pentru ca se complica, ci faptului ca scoatem acte normative aiurea; scoatem tot felul de dispozitii care se bat cap in cap, nu se reglementeaza o treaba cum ar trebui’’, a mai aratat Stefan Herchi.

Referitor la Legea 18, avocatul Stefan Herchi vine si cu un exemplu. „S-a schimbat sistemul de evidenta cadastrala. Nimic din ce a existat pana acum nu mai este conform vechilor limite. Practic, printr-o operatiune administrativa am generat milioane de procese. Pentru ca oamenii care folosesc de 80 de ani un teren s-au trezit ca vechile limite nu mai corespund cu noile limite cadastrale. Si atunci, ii trimitem in instanta. Dar nu ei sunt de vina si nici instanta pentru aceste procese, ci pentru ca noi am hotarat ca nu e bine ce-au facut austriecii acum 300 de ani si hai sa le inventam noi din nou. O alta problema este ca, din pacate, nu exista un numar suficient de magistrati la volumul de cauze. Ar trebui adusi magistrati mai multi avand in vedere numarul imens de cauze cu care se intalnesc’’, propune Stefan Herchi.

Cat despre contestatia pentru tergiversarea procesului, Herchi spune ca si in aceasta procedura vor interveni o serie de elemente subiective. ,,Ce inseamna tergiversarea procesului? Cum faci dovada faptului ca se tergiverseaza? Simpla durata a procesului nu este o dovada, ar trebui sa faci dovada relei credinte a celui care face acest lucru. Ori, dovada elementului subiectiv ca el trage de timp numai din cauza asta este grea, in conditiile in care amana procesul invocand tot felul de proceduri legale sau probe legale si admisibile in proces’’, a punctat avocatul.

Incercari de amanare

Chiar daca, din punct de vedere organizatoric, instantele nu sunt inca pregatite, avocatul este convins ca intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila nu va fi amanata.  ,,Cu ocazia reorganizarii constructive a cladirii Palatului de Justitie din Oradea, se pare ca salile de judecata nu vor mai avea o asa de mare importanta, cat camerele de consiliu ale judecatorului. Exact unde tu depunand dosarul, el va da direct hotararea. Organizatoric instantele nu sunt inca pregatite, dar se fac eforturi. Se pare ca din punct de vedere politic hotararea este definitiva, iar Codul va intra in vigoare, chiar daca nu sunt pregatiti. Magistratii incearca sa amane introducerea Codului de Procedura Civila. Noi am fost la Congresul avocatilor unde au fost participanti din partea magistratilor, care ne-au spus ca ei incearca sa mai prelungeasca data intrarii in vigoare a Noului Cod, dar nu se va amana. A fost si ministrul Justitiei acolo si, ca atare, aici nu se va face niciun rabat’’, este convins avocatul Herchi.

Profesorul Stefan Herchi sustine ca, dupa intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila, activitatea avocatilor se va desfasura mai mult la birou decat in fata instantei. ,,Trebuie sa ne apucam de invatat din nou, pentru ca e o modificare revolutionara a procedurii si civile, si probabil si penale, cand va intra in vigoare, dar ne vom obisnui. Activitatea noastra se va desfasura mai mult la birou unde vom face aceste proceduri inaintea instantei si mult mai putin vom avea activitate in fata judecatorilor, unde vom depune numai dosarul gata pregatit. Greutatea activitatii se va muta de pe activitatea din instanta pe cea din birou, de consultanta, de pregatirea unui litigiu’’, a declarat avocatul Stefan Herchi.

Situatia economica afecteaza veniturile avocatilor

Intrebat daca exista vreun risc al scaderii veniturilor avocatilor, intrucat intervine procedura medierii, Herchi a declarat: ,,Veniturile la noi sunt oricum aleatorii, riscul exista, nu atat din cauza faptului ca vor fi mai putine procese. Pe noi ne afecteaza mult mai mult situatia economica. Noi simtim imediat cand firmele si persoanele fizice nu au venituri. Reactia este imediata pentru ca oamenii prefera sa amane cauzele fiindca au doua taxe: cea de timbru si onorariul avocatului. De regula, din aceasta cauza amana asemenea procese.

Creste si numarul avocatilor pentru ca intra mereu colegi noi in aceasta meserie. Pensionarile si caderile naturale sunt mai putine, pentru ca poti lucra pana cazi de pe picioare. Dar daca esti bun si-ti vezi de treaba ai clienti, daca nu, e mai greu’’.

Lasă un comentariu