Joi, 15 martie 2007, Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat in cauza Schrepler impotriva României, constatand încalcarea dreptului reclamantului la un proces echitabil, garantat de art. 6 alin. 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor individuale.
In fapt, reclamantul s-a plans de imposibilitatea in care s-a aflat de a executa pe cale silita o hotarare judecatoreasca definitiva, prin care i se recunoscuse un drept de creanta in contradictoriu cu 4 debitori, invocand incalcarea dreptului sau de a obtine executarea unei hotarari judecatoresti ca o componenta a dreptului la un proces echitabil.
Curtea a retinut ca reclamantul a depus mai multe plangeri la instanta de executare, invocand lentoarea procedurii de executare, iar aceasta s-a limitat doar la a-l informa asupra stadiului acestei proceduri.
De asemenea, Curtea a retinut ca, in urma modificarilor legislative aduse prin Ordonanta Guvernului nr. 138/2000 si prin Legea nr. 188/2000, incepând cu data de 10 mai 2001, executorii judecatoresti isi exercita activitatea in Birouri independente, insa a observat ca, in speta, reclamantul nu a beneficiat de aceste prevederi, intrucat nici articolul 68 din Legea nr. 188/2000, nici Regulamentul sau de aplicare nu impuneau creditorului o obligatie expresa de a cere judecatorului sa transmita dosarul sau executorului judecatoresc in vederea executarii.
Avand in vedere lentoarea procedurii de executare silita, activitatea redusa a autoritatilor competente, care au efectuat un numar restrans de acte de executare, Curtea a concluzionat ca a existat in aceasta speta o incalcare a articolului 6 alineatul 1 din Conventie.
In consecinta, Guvernul a fost obligat sa plateasca reclamantului suma de 2.000 euro, pentru prejudiciul suferit. Curtea a refuzat insa sa speculeze asupra rezultatului procedurii de executare silita, daca nu ar fi existat incalcarea Conventiei si a respins cererea reclamantului privind repararea in natura a prejudiciului.
sursa: mae.ro