Cursuri drept penal special – 2013

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus extinderea cercetărilor, începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale față de Vlad Dumitru Catalin, procuror la Parchetul Curții de Apel București, fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, ulterior procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București (la data comiterii faptelor) în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– luare de mită,

– asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni,
– instigare la infracțiunea de spălare de bani,
– participație improprie la infracțiunea de fals intelectual,

VLAD (RĂDULESCU) NICULINA, mama învinuitului Vlad Dumitru Cătălin, în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– complicitate la infracțiunea de luare de mită,
– asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni,
– participație improprie la infracțiunea de fals intelectual,
– spălare de bani.

Din Ordonanța de punere în mișcare a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

La data de 9 aprilie 2009, inculpatul Vlad Dumitru Cătălin, la acel moment, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, a primit de la un denunțător, cu titlu de mită, un teren în suprafață de 1.000 m2 situat în intravilanul comunei Jilava, pentru a instrumenta favorabil un dosar penal în care denunțătorul avea calitatea de reclamant.
Inculpatul Vlad Dumitru Cătălin a dobândit acest teren prin intermediul mamei sale Rădulescu (Vlad) Niculina care a semnat, în calitate de cumpărător, un contract de vânzare – cumpărare în formă autentică, tocmai pentru a crea aparența de legalitate menită să disimuleze primirea acestui teren cu titlu de mită. Acest teren, în valoare de 70.000 de euro, a fost achitat de denunțător prin intermediar.

Față de inculpații Vlad Dumitru Cătălin și Vlad (Rădulescu) Niculina procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasă un comentariu