Avocat Drept Civil – Romania

avocat Drept CivilRelațiile dintre soți reprezintă unul dintre subiectele de actualitate ale vieții cotidiene și de multe ori punct de plecare în litigiile civile.

Noul Cod civil subliniază scopul încheierii căsătoriei , și anume întemeierea unei familii.

Prin art.309 din Noul Cod Civil se prevăd în mod expres obligațiile reciproce ale soților respectul reciproc, fidelitate și sprijinul moral, dar și îndatorirea de a locui împreună.

Încălcarea unora dintre obligațiile mai sus menționate poate constitui motiv de divorț sau poate conduce la obligația celui vinovat la plată de despăgubiri.

De asemenea, este important de reținut că obligația partenerilor de a fi fideli unul față de celalalt în viziunea Noului Cod Civil nu este considerată un atentat la libertatea sau la independența cuiva, și mai mult decât atât de această dată legiuitorul a avut în vedere și independența socială și profesională a soților, prin art.310 stipulându-se că un soț nu are dreptul să cenzureze corespondența, relațiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt soț.

Interdicția cenzurării unui soț de către celălalt, lipsa dreptului unuia dintre soți de a limita anturajul celuilalt și interdicția soțului de a alege profesia celuilalt soț, nu sunt decât forme prin care se asigură egalitatea acestora.

Un alt exemplu al egalității dintre soți este stipulat în art.308 din Noul Cod Civil, unde se precizează că soții hotărăsc de comun acord în tot ce privește căsătoria.

În ceea ce privește contribuția soților la cheltuielile căsătoriei, aceștia sunt obligați să își acorde sprijin material reciproc doar în legătură cu cheltuielile căsătoriei, ei sunt obligați să contribuie, în raport de mijloacele fiecăruia, la aceste cheltuieli, dacă prin convenția matrimonială nu s-a stipulat altfel.

Altfel spus, obligația legală de acordare a unui sprijin material se va limita doar la suportarea cheltuielilor căsătoriei și acestea fiind condiționate în convenția matrimonială.

Prin Noul Cod civil se introduce și convenția matrimonială. Art.329 prevede că alegerea unui alt regim matrimonial decât cel al comunității legale se face prin încheierea unei convenții matrimoniale, ce nu oate în niciun caz aduce atingere egalității dintre soți, autorității părintești sau devoluțiunii succesorale legale. În cazul în care oricare dintre aceste aspecte sunt încălcate prin convenție, aceasta este lovită de nulitate absolută

Lasă un comentariu