Numarul de disponibilizari anuntate pana la sfarsitul lui 2008 s-a majorat cu 12.000, pana la 29.000 de persoane. Cei mai multi angajati care vor intra in somaj provin din sectorul de construcii si din agricultura, a declarat azi ministrul Muncii, Mariana Campeanu
Numarul celor care vor fi disponibilizati in lunile noiembrie si decembrie a crescut la 29.000, insa aceasta cifra nu reprezinta o iesire dintr-o situatie normala. Aveam bani la fondul de somaj pentru plata acestor someri si nu suntem in situatia de a lua masuri exceptionale„, a precizat Campeanu, citata de NewsIn.
Ministrul Muncii a facut apel in cadrul Radio Romania Actualitati, la persoanele disponibilizate sa accepte cursurile de recalificare propuse de agentiile de ocupare a fortei de munca din tara pentru a-si putea gasi mai usor un loc de munca.
Criza economica – judet cu judet
„Este mare nevoie de angajati in servicii, ori o reconversie profesionala pentru a se specializa in acest domeniu nu ar necesita un timp indelungat”, a explicat reprezentantul executivului.
Mariana Campeanu a mai spus ca nu se asteapta la o crestere semnificativa a somajului in viitor si a subliniat ca economia romanesca poate absorbi un numar mare de someri care s-ar putea intoarce din Spania si Italia.
Ministrul Muncii declara duminica, ca piata fortei de munca din Romania poate asimila si pana la 500.000 persoane, in cazul in care acestea decid sa se intoarca anul viitor din Spania si Italia, neexistand riscul dublarii somajului in 2009.
„Nu cred ca ar fi o catastrofa daca s-ar intoarce in tara anul viitor 500.000 de romani din Spania si Italia intrucat multi dintre acestia vor putea lucra la proiectele de infrastrucura ce sunt anuntate pentru anul viitor. Din cate stiu eu majoritatea celor care s-ar putea intoarce au lucrat in constructii si in agricultura, adica in sectoarele unde Romania inregistreaza cel mai mare deficit de forta de munca”, declara Campeanu.
Ministrul Muncii sustinea ca o estimare exacta asupra impactului pe care il va avea criza economica internationala asupra pietii fortei de munca din Romania va putea fi facuta la mijlocul anului 2009, insa nici in cele mai sumbre scenarii rata somajului nu ar putea sa creasca la 8%, nivel estimat de sindicate.
Liderii principalelor confederatii sindicale din Romania anticipau o dublare a numarului de someri la 1,2 milioane persoane, in 2009, si sustineau ca detin informatii care arata ca aproape 500.000 de romani doresc sa se intoarca in tara din Spania si Italia, anul viitor.