ORDONANTA DE PLATA .NOUL COD DE PROCEDURA CIVILA

La art 1013 din NCPC este prevazuta procedura ordonantei de plata care se aplica creantelor certe lichide si exigibile rezultate din obligatii constatatate printr-un contract. La o analiza mai amanuntita a textului rezulta ca procedura nu se poate folosi decat in cazul obligatiilor izvorate dintr-un contract. De asemenea prevederile se aplica si in cazul contractelor cu statul si alte autoritati contractante precum reprezentante ale altor state member UE. Astfel procedura se poate folosi si in cazul contractelor de achizitie publica.

Art 1014 instituie doua proceduri prin care creditorul va informa debitorul despre somatie si anume, fie prin executor judecatoresc fie fara executor judecatoresc prin scrisoare recomandata cu continut declarat. Punctam ca nu este obligatorie folosirea unui executor judecatores. Prin somatie debitorul este instiintat ca in termen de 15 zile sa isi execute obligatia.

In cazul in care dupa aceste 15 zile debitorul nu a achitat, creditorul are dreptul sa introduca actiunea la instant competenta sa judece cererea in prima instant.

Potrivit prevederilor NCPC nedepunerea intampinarii poate fi considerate de instant ca o recunoastere de datorie.

Articolul 1021 precizeaza ca instanta in hotararea pe care o emite va stabili si termenul de plata care va fi cuprins intre 10-30 de zile de la comunicarea acesteia.

Se mai prevede ca ordonanta de plata va fi emisa in maxim 45 de zile de la introducerea cererii daca debitorul nu contesta creanta.

Impotriva hotararii se poate face cerere in anulare . Cererea in anulare nu suspenda de drept executarea ci aceasta va fi putea fi incuviintata la cerere numai dupa depunerea unei cautiuni.

Prevederile art 1012-1032 lasa fara obiect procedurile instiuite prin OUG 119/2007 si OG 5/2001.Actiunile introduse dupa intrarea in vigoare a NCPC vor avea ca temei legal articolele prezentate mai sus.

Lasă un comentariu