Creditorii, obligati sa treaca pe la executorul judecatoresc inainte de a ajunge in instanta cu debitorii

Creditorii, obligati-sa-treaca-pe-la-executorul-judecatoresc-inainte-de-a-ajunge-in-instanta-cu-debitorii

Avocatul Stefan Ressler din cadrul Baroului Satu Mare nu priveste cu ochi buni modificarile aduse Codului de Procedura Civila sub aspectul litigiilor comerciale. Dupa el, noile reglementari sunt in defavoarea creditorilor care au de recuperat bani de la debitori.

 

 

In mod direct, avocatul satmarean face referire la prevederile art. 720 indice 1 din vechiul Cod de Procedura Civila, care prevedea ca „in procesele si cererile dintre profesionisti evaluabile in bani si derivate din raporturi contractual, inainte de introducerea cereri de chemare in judecata, reclamantul va incerca solutionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directa cu cealalta parte”.

Deranjant este, potrivit avocatului Stefan Ressler, faptul ca noul Cod de Procedura Civila prevede ca, inainte de a demara un litigiu, creditorul este nevoit sa notifice debitorul sau sa mearga la executorul judecatoresc pentru ca acesta sa trimita o somatie sa se achite restanta fata de creditor.

Daca in termen de 15 zile nu se achita datoria, atunci se poate adresa instantei cu ordonanta de plata. Vorbim despre includerea executorului judecatoresc in aceasta schema, despre onorariul acestuia (zeci de lei plus TVA)sau a unei proceduri prealabile, si mult timp pierdut,  timp care este esential in circuitul comercial. Pana acum se facea direct. E drept ca si acum este posibil, insa numai cu actiune in pretentie, cu taxe de timbre, care te arde la buzunare ca creditor”, a declarat pentru Avocatura.com, avocatul Stefan Ressler din cadrul Baroului Satu Mare.

Lasă un comentariu