MODEL CERERE JUDECATA NOUL COD DE PROCEDURA CIVILA – Procedura de regularizare a cererii de chemare in judecata

MODEL-CERERE-JUDECATA-NOUL-COD-DE-PROCEDURA-CIVILA-Procedura-de-regularizare-a-cererii-de-chemare-in-judecata

În virtutea noilor reglementări, odată cu intrarea în vigoare a acestora la 15 februarie 2013, cererea de chemare în judecată va fi înregistrată de instanța la care a fost introdusă, urmând apoi a fi predată, împreună cu înscrisurile ce o însoțesc, președintelui sau judecătorului care îl înlocuiește, în vederea stabilirii în mod aleatoriu a completului de judecată, potrivit legii (art. 194 NCPC).

Mergând mai departe, NCPC, prin art. 195, instituie o altă procedură de verificare și regularizare a cererii de chemare în judecată.

Astfel, completul de judecată investit, verifică de îndată, dacă cererea de chemare în judecată îndeplineşte cerinţele prevăzute de lege cu privire la conținutul acesteia, numărul de exemplare și timbrajul necesar.

În situația în care cererea nu îndeplineşte aceste cerinţe, reclamantului i se vor comunica, în scris, lipsurile, cu menţiunea ca, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, să facă completările sau modificările dispuse, sub sancţiunea anulării cererii, acest fapt reprezentând un alt element de noutate în materia procedurii civile.

În cazul neîndeplinirii acestor lipsuri în termenul de 10 zile, instanța prin încheiere, dată în camera de consiliu, va dispune anularea cererii.

Prin urmare, dacă în prezent neîndeplinirea obligațiilor privind completarea sau modificarea cererii de chemare în judecată poate atrage suspendarea judecății, în viitor neîndeplinirea acestor obligații în termenul prevăzut de lege, va atrage anularea cererii de chemare în judecată.

Totuși, i se dă reclamantului posibilitatea de a formula o cerere de reexaminare împotriva încheierii de anulare, instituindu-se astfel o cale de atac specială, prin care se poate solicita, motivat, instanței de judecată să revină asupra măsurii de anulare a cererii.

Cererea de reexaminare se poate face în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii, soluţionându-se printr-o încheiere definitivă dată în camera de consiliu, cu citarea reclamantului, de către un alt complet de judecată al instanţei respective, desemnat aleatoriu, care va putea reveni asupra măsurii dispuse, doar în situațiile în care măsura anulării a fost luată în mod eronat sau dacă se constată că neregularităţile au fost înlăturate în termenul de 10 zile acordat.

Cererea de chemare în judecată

Art. 199

Înregistrarea cererii

(1) Cererea de chemare în judecată, depusă personal sau prin reprezentant, sosită prin poştă, curier, fax sau scanată şi transmisă prin poştă electronică ori prin înscris în formă electronică, se înregistrează şi primeşte dată certă prin aplicarea ştampilei de intrare.

(2) După înregistrare, cererea şi înscrisurile care o însoţesc, la care sunt ataşate, când este cazul, dovezile privind modul în care acestea au fost transmise către instanţă, se predau preşedintelui instanţei sau persoanei desemnate de acesta, care va lua de îndată măsuri în vederea stabilirii în mod aleatoriu a completului de judecată, potrivit legii.

6 comentarii la „MODEL CERERE JUDECATA NOUL COD DE PROCEDURA CIVILA – Procedura de regularizare a cererii de chemare in judecata”

  1. Daca reclamantul a gresit numele paratului pe cererea de chemare in judecata, pot cere nulitatea cererii conf. Art. 133, alin. 1 din NCPC, intrucat numele paratului nu este corect? Adica in loc de Asociatia de proprietari Mesteacanul 211 a scris Mestecanul 21.
    Multumesc.

  2. Buna seara/ziua
    Pot sa aflu prin dvs ce se intellege prin vicii ascunse in legatura cu o locuinta achizitionata (si nesolutionate de fostul vinzator, caaruia eu i-am facut o notificare in care am invitat la discutie pe problemtica viciilor, discutie care nu a mai avut loc, deoarece eu am stabilit ca ii voi expune nemultumirile mele prin mail , insa inca nu am facut-o pina acum) ?
    Multumesc

  3. Buna seara/ziua
    Pot sa aflu prin dvs care este termenul in intervalul caruia pot face cerere catre instanta de judecata pentru anularea unui contract de vinzare cumparare a unei locuinte ?
    Si ce se intellege prin vicii ascunse (si nesolutionate de fostul vinzator, caaruia eu i-am facut o notificare in care am invitat la discutie pe problemtica unor vicii ale locuintei achizitionate, discutie care nu a mai avut loc, deoarece eu am stabilit ca ii voi expune nemultumirile mele insa inca nu am facut-o pina acum) ?
    Multumesc

  4. va rog frumos daca puteti sa-mi da-ti si mie un sfat,cum sa formulez o cerere civila in care sa fac referire la un dosar anterior in care s-a pronuntat o sentinta civila de reatribuire a unor terenuri unui mostenitor,ce iau mai fost atribuite odata in 2005 aceste terenuri tot printr-o sentinta civila ramasa definitiva,el si ceilalti mostenitori le-au vandut atunci cu prin notariat cu contracte v/c,cadastre ,etc,iar in 2009 a deschis un nou proces si a cerut din nou reatribuirea terenurilor in cauza,a pronuntat o sentinta civila ramasa definitiva,actele v/c,cadastre nu au fost anulate,iar acum respectivul de doi ani de zile imi strica recoltele si baga tractorul si ara terenul meu pe motiv ca el are sentinta civila si e din nou proprietar pe teren,am probleme mari cu el,si doresc sa deschid un proces in care sa expun toate astea si sa cer anularea acelei sentinte ,ultime de reatribuire a terenurilor,eu si ceilalti proprietari ,ce facem ?am cumparat terenurile in 2005,avem acte,cadastre,am platit impozite,nu ne-a intrebat nimeni nimic si ne trezim din nou cu cel care ne-a luat banii,ne-a vandut terenurile,ca acum le-a obtinut din nou,si este el proprietar.va rog din suflet spuneti-mi cum sa formulez aceasta cerere,cum sa procedez?

Lasă un comentariu