Procese Grup Feroviar Roman-Grup Feroviar Roman dat in judecata de zeci de angajati

Procese-Grup-Feroviar-Roman-Grup-Feroviar-Roman-dat-in-judecata-de-zeci-de-angajati.Nemultumirile angajatilor.Cu toate ca fusese stabilit ca in urma transferului catre GFR, salariatii Rompetrol vor beneficia de aceleasi conditii de munca si drepturi, contractul de munca ramanand neschimbat, in luna decembrie 2011 acestia au primit prin posta o decizie in care se consemna faptul ca se modifica contractul individual de munca, in sensul micsorarii salariului.

Astfel, peste 70 de angajati, mecanici de locomotiva, revizori tehnici vagoane, sefi manevra, sefi de tren sau impiegati de miscare, au formulat actiuni de chemare in judecata pentru a-si recastiga in instanta postul si salariul avute anterior.

Potrivit angajatilor, decizia prin care le-au fost micsorate salariile este „nelegala si ne prejudiciaza in mod vadit drepturile”, asta deoarece nu au existat discutii sau notificari prealabile, iar contractul a fost modificat fara acordul partilor.

Prin urmare, acestia sustin incalcarea de catre GFR a art. 41 din Codul Muncii si totodata incalcarea prevederilor legii speciale (67/2006), in baza careia s-a efectuat transferul.

Mai mult decat atat, agajatii sustin in actiunea de chemare in judecata ca salariul astfel cum a fost stabilit prin decizia contestata este foarte mic in comparatie cu cel avut anterior, „fiind pusi in situatia de a nu putea face fata cheltuielilor unui trai decent, afectandu-ne astfel toata familia”.

Raspunsul angajatorului

De cealalta parte, GFR sustine ca si-a indeplinit toate obligatiile prevazute in Codul Muncii si ca, mai mult decat atat, angajatii Rompetrol Logistics au stiut de la inceput ca drepturile si obligatiile lor vor fi transferate integral catre SC GFR SA numai pe o perioada de 12 luni de la data transferului.

In plus, acestia mai sustin ca angajatii si-au dat acordul anticipat cu privire la aplicarea prevederilor,atat in perioada cat acestia mai erau salariatii cedentului SC Rompetrol Logistics SRL,cat si dupa ce acestia au devenit salariatii cesionarului SC GFR SA.

Deciziile instantelor

Desi numeroase dosarele in care angajatii GFR au ales sa isi obtina drepturile salariale prin decizii judecatoresti, instantele prahovene nu au ajuns la o practica unitara.

Daca Tribunalul Prahova a admis majoritatea cererilor celor peste 70 de angajati, in urma recursului formulat de GFR, pana acum intr-un singur dosar salariatii au avut castig de cauza. Acest lucru s-a intamplat saptamana aceasta, cand in una din sedintele Curtii de Apel Ploiesti, instanta a respins recursul operatorului feroviar ca nefondat.

In urma deciziei Curtii de Apel Ploiesti, s-a mentinut hotararea Tribunalului Prahova prin care GFR era obligat sa mentina salariul avut anterior emiterii deciziei atacate si sa plateasca diferenta dintre salariul avut anterior si cel stabilit prin decizia atacata.

Procese-Grup-Feroviar-Roman-Grup-Feroviar-Roman-dat-in-judecata-de-zeci-de-angajati

Lasă un comentariu